2023. szeptember 22., Móric

Mindenki ügye

#zöldfül #aszály #búza #termés

400 milliárd forintnyi termés ment tönkre néhány hét alatt Magyarországon

Nagy Donát 2022.07.11. 09:49

Az aszály miatt nagyon alacsony a termésátlag.

Eddig 300 ezer hektárnyi kukorica és 200 ezer hektárnyi napraforgó ment tönkre súlyos aszály miatt úgy, hogy ezeken a területeken már semmiféle termés nem takarítható be – írja a 24.hu a Portfolio információi alapján.

A lap szerint a gazdák a magas árak miatt kifejezetten jól kereshettek volna idén, ennek ellenére csak az említett két növénynél 400 milliárd forintos a kiesés.

Az idei csapadékeloszlás és ennek nyomán a szántóföldi terméseket tekintve a Dunántúlon közepes és jó a termés, azonban az Alföldön pusztító aszály tombol

– mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. 

wheat-2549245_1280
Fotók: Pixabay

Országosan 4 és fél tonna árpát arattak le átlagosan hektáronként, a Dunántúlon 5, az Alföldön 2 - 3 tonna közötti átlagokkal. A búza esetében még zajlik a betakarítás, itt egyelőre 3 és fél - 4 tonna közötti az országos termésátlag.

 

Az elmúlt években 4,5 és 5 tonna között mozgott az országos átlag, így ezek rendkívül alacsony számoknak minősülnek, az őszi betakarítású növények esetében pedig kirívóan rossz a helyzet, írják.

Eddig mintegy 300 ezer hektárnyi területen a kukorica annyira kiszáradt, hogy abból semmiféle értékelhető termést nem remélhetnek a gazdálkodók.

A cikk szerint a napraforgó esetében 200 ezer hektáron nem felhasználható a termés, így a tervezetthez képest 600 ezer tonnával kevesebb napraforgó érik be idén.

 

A globális folyamatok, és részben a háború miatt idén különösen magas ára van a terményeknek, a kukorica jelenleg minimum 120 ezer, a napraforgó pedig olcsón számítva is 250 ezer forintba kerül tonnánként, így a jelenlegi árakkal számolva, konzervatív becsléssel is 400 milliárd forintot buktak a gazdák csak a kukoricán és a napraforgón.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló