2024. április 25., Márk

Mindenki ügye

#kút #vízgazdálkodás

2024-ben teljes kútamnesztia lép életbe

Csarnó Ákos 2023.05.13. 10:09

Nem tudták felmérni, hogy mennyi az illegális kút az országban, inkább amnesztiát kapnak.

 

Engedélyeztetésre sem lesz szükség és megszűnik a háztartási, kerti kutak és a mezőgazdasági öntözésre használt kutak létesítésekor szükséges bejelentési kötelezettség– írta meg a Napi.hu. Jövő januártól a korábban engedély nélkül létesített sekély kutak 2024-től automatikusan szabályosnak minősülnek.

 

A kutakat is szabályozó törvény módosításáról várhatóan még májusban szavaz az Országgyűlés. Az új szabályok jövő januártól léphetnek érvénybe, amint lejár az év végéig meghirdetett kútamnesztia.

 

Nagy István agrárminiszter korábban már jelezte, hogy további könnyítés jöhet, mivel a sekély kutak nem érintik a felszín alatti vízkészletet, ezek forrása az összegyűlt csapadékvíz, vagyis a talajvíz, ezért környezetvédelmi szempontból nem jelentenek kockázatot.

 

Év végéig van érvényben a jelenlegi kútamnesztia, amelynek lényege, hogy a korábban szabálytalanul létesített sekély mélységű kutakat bírságmentesen bejelentsék a tulajdonosok, ezáltal fel lehessen mérni, pontosan hány használatban lévő kút található az országban.

Mára azonban kiderült, hogy képtelenség felmérni, pontosan mennyi kút működik az országban, mivel az illegális kutak bírságmentes bejelentésének lehetősége sem vezetett eredményre az elmúlt években. A sekély, környezeti szempontból ártalmatlan kutak jelenlegi szabályozása gyakorlatilag teljesen megszűnik.

A jövőre hatályba lépő módosítás végleg rendezi a szabálytalanul létesített sekély kutak helyzetét, mivel jövő januártól minden 2024 előtt ásott vagy fúrt kút automatikusan jogszerűen létesített lesz.

Az új szabályozás nem csupán a háztartási célú, hanem a mezőgazdasági öntözésre használt létesítményekre is vonatkozik – írja a lap.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló