2021. október 25., Blanka Bianka

Mindenki ügye

#lélegeztetőgép

17 milliárdot kaszált a feleslegesen megvásárolt lélegeztetőgépeken, most pedig nyom nélkül eltűnik a magyar cég

Nagy Donát 2021.10.01. 10:02

Az átjátszott közpénz tipikus esete, újra.

Hamarosan nyoma sem maradhat a Fourcardinal Tanácsadó Kft.-nek, amely azzal vált országosan ismert céggé, hogy a Külügyminisztérium az egyik legnagyobb összegű szerződést kötötte a céggel a lélegeztetőgépek beszerzésére a koronavírus-járvány első hulláma idején - írja az Mfor.

 

A Fourcardinal Kft. ugyanis szeptember 1-je óta végelszámolás alatt van.

 

A lap visszaemlékszik, hogy a koronavírus-járvány hazai megjelenését követően nem telt el túl sok idő, amíg felismerte a kormány a külföldi aggasztó példákat látva, hogy fel kell töltenie a magyar készleteket lélegeztetőgépekből.

lel
Fotó: koronavirus.gov.hu

 

A döntés folyományaként aztán mintegy 16 000 készülék porosodik a raktárakban, annak csupán töredékére, kevesebb mint 1600-ra volt összesen szükség a járvány legkritikusabb időszakában is.

 

Jelenleg 81-en vannak lélegtetőgépen. A beszerzett, eltúlzott mennyiség eleve nevetséges volt, ráadásul a külügy nagyon sokáig titkolta is a részleteket: ugyanúgy az egyes szerződések értékét, mint a megbízott cégek nevét.

 

Végül az újságírók derítették ki, hogy a 16 ezer lélegeztetőgépet 300 milliárd forintért vásárolták meg. Azt, hogy ezt miért nem az állam, hanem egy cég végezte, nem derült fény. Mindenestre a különös üzletet az egyik ilyen cég, a Fourcardinal bonyolította le, amelytől összesen ezer darab lélegeztetőgépet vásárolt tovább a kormány összesen 17 milliárd forintért, tehát darabonként 17 millió forintért.

 

A különös cég értékesítési árbevételként így 2020-ban az előző évinél 216-szor többet könyveltek el, 229 millió forint után 49,5 milliárd forint folyt be a cég kasszájába, a nyereségük pedig kicsivel több mint 17 milliárd forint volt az előző évi majdnem 47 millió után. 

 

A cikk szerint ebből busás haszonból bőven futotta osztalékra is, 15,4 milliárd forint kifizetéséről döntöttek a tulajdonosok, Nagy Beatrix, valamint a Silk Road Fund Zrt. Előbbi a törzstőke 90 százalékát jegyzi, utóbbi a maradék 10-et. Ez alapján a kifizetett osztalék döntő része,

13,8 milliárd forint egyetlen magánszemélyhez került.

Hát, így mennek nálunk a dolgok.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló