2021. november 28., Stefánia

Környék ügye

#mátra #zöld hírek

Zöldebb lesz a Mátra: a föld alá költöznek a villanyvezetékek

2021.10.24. 17:38

Várhatóan jövő ősszel lesz kész a projekt.

Átadta az MVM Émász Áramhálózati Kft. a Mátrában zajló kábelesítési projekt első ütemét, a Mátraszentimre és Mátrakeresztes közötti, csaknem 6 kilométeres középfeszültségű szakaszon a szabadvezetékek helyett már földkábelekben fut a villamos energia.

 

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. közleményében hangsúlyozza: a szabadvezetékek földkábelekkel kiváltásának elsődleges célja a zavartalan villamosenergia-ellátás biztosítása és a települések közötti hálózaton fellépő üzemzavarok számának csökkentése – számolt be róla az MTI.

 

Hozzáteszik: a kábelesítéssel jelentős területek kerülnek vissza a természethez a hegyvidéken. A fák koronája összeérhet, így egységes lesz az erdő, a pozitív környezeti hatások pedig megjelennek az élővilágban. Elkerülhetők így a szabadvezetéki hálózat esetében előforduló áramütéses madárbalesetek is.

20150224mezo-taj-foto-fototema-tajkep
Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

 

A projekt három ütemben valósul meg, amelyek során az MVM Émász modernizálja, illetve biztonságosabbá és környezetbaráttá teszi a Mátra térségét ellátó középfeszültségű hálózatot. A társaság összesen 46,5 kilométeren végzi el a kábelesítést, ehhez 50 kilométer hosszan bontja le a középfeszültségű szabadvezetékes hálózatot. A több mint 1,2 milliárd forint értékű beruházás második üteme még 2021-ben megvalósul, a harmadik ütem részeként készülő utolsó 15 kilométeres szakasz kábelesítése várhatóan jövő ősszel zárul.

 

A közlemény emlékeztet arra, hogy a projekt most átadott első ütemét a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, ezzel elősegítve mielőbbi megvalósítását. Az MVM Émász Áramhálózati Kft. a Mátraszentimre-Mátrakeresztes szakasz kivitelezési munkáit saját forrásból, 247 millió forintból fedezte. A következő időszakban a Mátraháza-Kékestető és a Parád-Parádsasvár nyomvonalon folytatódik a munka.

 

Az MVM csoporthoz szeptember 1-je óta már négy elosztótársaság tartozik. Az MVM Émász biztosítja a 22 ezer kilométer hosszú villamosenergia-elosztó hálózat üzemeltetését Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, illetve Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részein, több mint 400 település és 740 ezer ügyfél részére.

 

 

Címlapfotó: MTI/Komka Péter

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló