2022. november 26., Virág

Környék ügye

#hatvan #volánbusz #retro #emeletes busz #nosztalgia

Buszos nosztalgia: Hatvanban mutatkozott be a felújított emeletes Ikarus – FOTÓK és VIDEÓK

Barna Benedel 2022.04.30. 17:15

Retró nappal idézte fel a múltat a Volán.

 

A Volánbusz 2020-ban indította el értékmentési programját, melynek célja az elődvállalatok különleges járműveinek megőrzése az utókor számára. Ennek köszönhetően ma már egyre több restaurált, veterán korú autóbusszal rendelkezik a busztársaság. A Volánbusz nosztalgia különjárati flottája jellemzően Ikarus 55, Ikarus 66, valamint az Ikarus 200-as „család” típusaiból áll.

 

A retróbuszaik sorát immár egy MÁVAUT Ikarus 556-os is gyarapítja: az 1968-ban, magyar mérnökök tervei alapján elkészített emeletes buszt – alapos és aprólékos munkával járó felújítás után – most először mutatta be a nagyközönségnek a Volánbusz, a hatvani telephelyükön tartott Volánbusz Retró Napon, amelyen összesen több mint kéttucatnyi régi busz volt látható. A busztársaság közösségi oldalán videót is közzétettek az emeletes Ikarus bemutatkozásáról:

 

 

Kameniczky Ákos, a vállalat forgalmi és kereskedelmi főigazgatója az eseményen felidézte, a közlekedési központok és a Volánbusz integrációja során vetődött fel a gondolat, hogy a 15 megmentett vagy felújításra váró autóbuszt egy nosztalgiaflotta részeként lenne célszerű kezelni. Elmondta: jármű-rekonstrukciós programnak köszönhetően a másfél ezres Ikarus állományt kiváltjuk a napi forgalomból, de kiválasztjuk közülük az utókor számára megmentendő autóbuszokat.

Jelenleg mintegy 50 olyan jármű szerepel az értékmentési programban, amely valamilyen szempontból – akár egyedisége, akár mindennapisága miatt – megőrzésre érdemes. Ez elsősorban autóbuszokat jelent, de teherautó, tűzoltó kisbusz, vontató, traktor vagy kiszolgáló jármű egyaránt szerepel az értékmentési programban."

– részltezte.

 

Elmondása szerint a jármű-fiatalítás másik hozadéka, hogy a ’60-as, ’70-es években épült műszaki telephelyekre ma már más formában van szükség, mint annak idején. "Adta magát a gondolat, hogy a járműjavítási feladatok alól mentesült hatvani telephely egy olyan látványgarázs legyen, ahol a kiállított járműveken túl relikviákat, fényképeket, Volánokhoz köthető érdekességeket is be lehet majd mutatni a későbbiekben" – tette hozzá.

 

Az alábbi galériában a hatvani retro nap fő attrakciójának számító emeletes buszról készült képek lapozgathatók.

#GALLERY_173#

Emellett a Volánbusz a YouTube-csatornájára feltöltött egy videót, amelyben bemutatják a járművet, és bepillantást nyújtanak a felújítási folyamatba is:

 

 

A korábbi járműfelújításokat bemutató videók ezen a linken tekinthetők meg.

 

 

(Fotók: Volánbusz)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló