2023. szeptember 26., Jusztina

Környék ügye

#tisza-tó #csapadék #vízszint #aszály

Valamivel javult a helyzet a Tisza-tavon

Barna Benedek 2022.08.31. 12:50

Hosszú idő után emelkedett a vízszint.

 

Korábban mi is cikkeztünk arról, hogy a tartós aszály miatt a Tisza-tó vize is folyamatosan apadt. Ennek az augusztus végén hullott csapadék vetett véget, melynek köszönhetően hosszú idő után emelkedni kezdett a tó vízszintje.

 

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) tájékoztatása szerint a Tisza folyó vízgyűjtő területére augusztus 20. óta hullott csapadék hatására a Kisköre feletti folyószakaszon a vízszintek stabilizálódnak vagy kis mértékben emelkednek.

A Tisza-tó vízszintje a Kisköre-felső vízmércén mérve tovább emelkedett, szárdán a KÖTIVIZIG közlése szerint elérte 674 centimétert, ami 20 centivel magasabb, mint az aszályos időszak legalacsonyabb felvízszintje (ez 654 cenit volt, augusztus 21-én),

ugyanakkor még így is 6 centiméterrel a turisztikai célú hajózási vízszint (680 centiméter) alatti, az aszályos időszakra betározott maximális nyári vízszintnél pedig 66 centiméterrel kevesebb (az ugyanis Kisköre-felső vízmércén 740 centi).

 

Fejes Lőrinc szakaszmérnök arra kérte a Tisza-tavon hajózókat, hogy az alacsonyabb vízszint, valamint a változatos mederviszonyok miatt fokozott figyelemmel közlekedjenek a különböző medencékben, a vízi eszközök merülését figyelembe véve.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló