2024. július 13., Jenő

Környék ügye

#bükki nemzeti park #bnpi #bükki csillagda #répáshuta

Újabb lenyűgöző képek a Bükk legújabb attrakciójáról

Kovács Dávid 2022.03.14. 16:12

Kelet-Magyarországon korábban még nem épült ilyen jellegű bemutatóhely. A Zselic és a Bakony után immár a Bükknek is van csillagdája.

Múlt hétfőn átadták, keddtől pedig már látogatható a térség legújabb látnivalója, a Bükki Csillagda. A létesítményről már többször cikkeztünk, írtunk a nyitásról is, az új apropót az adta, hogy az MTI fotósa, Komka Péter a hosszúhétvége alatt felkereste Kelet-Magyarország első csillagdáját, ahonnan újabb képekkel jelentkezett.

 

csillagda3
Fotó: MTI / Komka Péter

 

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a Répáshuta melletti csillagászati és természetismereti látogatóközpontban többek között planetárium, interaktív kiállítás, naptávcső és VR-küldetések is várja a látogatókat. A múlt hétfői ünnepélyes megnyitón Nagy István agrárminiszter egyenesen csodának nevezte a Bükki Nemzeti Park új látogatóközpontját. Szerinte a beruházás célja, hogy a természettől egyre távolodó embert visszahozza a természetbe.

 

csillagda1
Fotó: MTI / Komka Péter

 

A Bükki Csillagda közleménye szerint az intézményben helyet kapott egy Magyarországon páratlan meteoritgyűjtemény, köztük megérinthető darabokkal, valamint holdi és marsi eredetű meteoritokkal. A létesítmény egyedülálló lehetőségeket biztosít a csillagászati megfigyelések számára is, a Közép-Európában páratlan élményt nyújtó, 50 férőhelyes planetáriummal, a kupolában elhelyezett különleges naptávcsővel és a tudományos előadásokkal.

 

csillagda2
Fotó: MTI / Komka Péter

 

A Bükki Nemzeti Park hazánkban harmadikként nyerte el a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség által adományozott Csillagos Égboltpark címet. Ezek olyan területek, amelyek kivételes minőségű éjszakai éggel rendelkeznek, elsődleges céljuk az égbolt minőségének védelme, a természeti értékek megőrzése és az ahhoz társuló tudományos megfigyelések végzése.

 

csillagda4
Fotó: MTI / Komka Péter

 

Kelet-Magyarországon korábban még nem épült ilyen jellegű bemutatóhely, csak a Zselicben és a Bakonyban. A Bükki Csillagdáról szóló korábbi cikkeinket itt lehet olvasni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló