2022. augusztus 11., Zsuzsanna Tiborc

Környék ügye

#egerészölyv #nógrád megye #állatok #szügy #madár

Újabb hófehér állatkülönlegesség tűnt fel Nógrádban (FOTÓK)

Kovács Dávid 2022.02.03. 11:03

A leucisztikus egerészölyvet először hóbagolynak hitték.

Újabb különleges, festékhiányos állatot sikerült lefényképezni a szomszédos Nógrád megyében: az ún. leucisztikus egerészölyvet Szügynél látták és örökítették meg.

 

A madárról Kormosói Krisztina készített fényképeket, amelyeket aztán a Madárhatározó nevű, nyilvános Facebook-csoportban is közzétett.

Leucisztikus egerészölyv a Nógrád megyei Szügynél (Fotó: Kormosói Krisztina)

A hobbifotós a megkeresésünk után elmondta: miután hallott a környék különleges madaráról, szándékosan eredt a nyomába, noha akik először látták, hóbagolynak hitték.

Egy éve kezdtem el hobbiszinten fotózással foglalkozni. Leginkább a természetet és a madarakat fotózom. Január második hetében direkt ezt a madarat keresve mentem fotózni, mert hallottam róla, de akik látták, hóbagolynak vélték. Az első próbálkozásom nem sikerült olyan jóra. Nagyon messziről kiszúrta, hogy figyelem, és elrepült. 2022.01.26-án újabb kísérletet tettem, hogy megfotózzam közelebbről. Nagyon megörültem, mikor észleltem, egy fán ült éppen, nekem háttal. Nincs túl profi gépem (PanasonicDC-FZ82), így ennyire tudtam csak ráközelíteni, de nem adom fel, újra felkeresem majd, amint lesz rá lehetőségem. Úgy hallottam, ez a gyönyörű leucisztikus egerészölyv már tavaly is itt élt, többen is látták ezen a környéken. Nagyon boldog vagyok, hogy élőben is megcsodálhattam

– nyilatkozta az Egri Ügyeknek Kormosói Krisztina.

A leucisztikus egerészölyvet először hóbagolynak hitték (Fotó: Kormosói Krisztina)

Nem ez az első különleges állat a környéken: néhány nappal korábban amiatt örvendezhettünk, hogy Bátonyterenye környékén újra megmutatta magát egy fehér szarvasbika, az előző hónap közepén pedig arról cikkeztünk, hogy egy majdnem teljesen fehér szajkó szállt le kétszer is a borsodi Golop községben, egy kihelyezett kerti itatónál.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló