2023. október 1., Malvin

Környék ügye

#borsod-abaúj-zemplén megye #bükk #kilátó #lillafüred

Újabb attrakció a Bükkben: átadták a mesés Zsófia-kilátót Lillafüreden

Kovács Dávid 2022.08.24. 10:03

Hivatalosan is látogathatóvá vált a kilátók királynőjeként emlegetett építmény.

 

Az Északerdő Zrt. kedden ünnepélyes keretek között adta át és avatta fel az első vidéki kilátó korhű rekonstrukcióját Lillafüreden.

300367800_2027182964135511_6596712605152796467_n
A Zsófia-kilátó a Lillafüred feletti Dolka-tetőn (Fotó: Horváth Csongor / Lillafüred Online / Északerdő Zrt.)

A Csodálatos Magyarország cikke szerint a lillafüredi Zsófia-kilátó 51 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból épült újjá.

 

A Zsófia-kilátó alapjául szolgáló eredeti kilátót 1900-ban avatták fel, és az 1950-es évek elejéig Lillafüred látképének egyik meghatározó eleme volt – a Palotaszálló mellett. Az első vidéki kilátótorony 1262 koronás költségét a Borsodi Bükk Egylet finanszírozta, a terveket Szűcs Sándor miskolci mérnök készítette, a nevét pedig gróf Teleki Zsófia után kapta, aki az akkori borsodi főispán és a helyi természetjáró egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod felesége volt.

A kilátó túlélt két világháborút, ám az ötvenes években a lillafüredi „Szikla” nevű légvédelmi központ építésekor elbontották, hogy helyére antennát telepítsenek.

 

A mostani beruházás célja az volt, hogy Lillafüred újabb attrakciót kapjon. Mint írják, a társaság az építmény tervezése során ügyelt arra, hogy az eredeti kilátó kubatúráját megtartsa és csak a kor követelményeinek megfelelő változtatásokat hajtson végre. Emiatt az alsó szintet kőburkolattal ellátott vasbetonból alakították ki, a létrák helyett lépcsőt építettek, és biztonságtechnikai eszközökkel, valamint interaktív látvány- és tájékoztató-elemekkel is gazdagodott a kilátó.

Itt biztosan mindenki beleszeret Lillafüredbe

– mondta Veres Pál miskolci polgármester a Minap.hu tudósítása szerint a helyszínen. Az eseményen rajta kívül és sokan mások mellett Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, valamint Nagy János, a Miniszterelnöki irodát vezető államtitkár is részt vett.

 

A kilátó átadásának Varga Judit igazságügyi miniszter is nagyon örül. "Nem véletlen, hogy a Lillafüred feletti Dolka-tetőn található építményt a kilátók királynőjének is nevezik" – lelkendezett Facebook-oldalán.

 

Horváth Csongor a Lillafüred Online oldalon egy teljes galériányi képet is megosztott a kő alapú, vörösfenyő gerendákból összeillesztett, faszerkezetes kilátó átadásáról:

 

Átadták a lillafüredi Zsófia-kilátót, a kilátók királynőjét 🎉🔭✂️🇹🇯 Hivatalosan is látogatható mától a Zsófia-kilátó,...

Közzétette: Lillafüred Online – 2022. augusztus 23., kedd

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló