2023. június 4., Bulcsú

Környék ügye

#borsod-abaúj-zemplén megye #bükk #kilátó #lillafüred

Hét évtized után születik újjá a legendás bükki kilátó

Barna Benedek 2021.12.01. 19:26

Az új torony megjelenésében az 1950-es években lebontott építményt idézi majd.

 

Az eredeti formájában, ám korszerű technikai megoldásokkal építik újjá az 1900-ban átadott, majd az ötvenes években elbontott lillafüredi Zsófia-kilátót – számolt be a Turista Magazin.

 

A lap cikke felidézi, hogy az első vidéki kilátótorony ötlete az 1890-es évek végén merült fel. A terveket Szűcs Sándor miskolci mérnök készítette és ő felügyelte az építést is, amelynek 1262 koronás költségét a Borsodi Bükk Egylet finanszírozta.

 

A Dolka-hegy Lillafüred felé eső oldalában álló toronyhoz Felsőhámorból lehetett feljutni a kilátóval egy időben épített sétaúton, amelynek nyoma soha nem tűnt el. Az eredeti kilátótorony átadó ünnepségére 1900. június 3-án, Pünkösdvasárnap, a Magyar Turista Egyesület éves közgyűlésének programjaként került sor. Nevét a finanszírozó Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére és emlékére kapta.

 

A Zsófia-kilátó a múlt század első felében  ugyanolyan meghatározó volt Lillafüred látképe szempontjából, mint a másik ikonikus épület, a Palotaszálló. Az 1950-es években aztán a lillafüredi "Szikla" nevű légvédelmi központ építésekor elbontották, hogy helyére antennát telepítsenek. Hét évtizeddel később, több mint 6 év előkészítő munkát követően aztán az ÉSZAKERDŐ Zrt. végül megkezdhette az építését a Magyar Természetjáró Szövetséggel közös pályázatban, GINOP forrás felhasználásával.

 

A látványterv alapján így fog kinézni a torony:

20211012lillafured-zsofiakilato
Kép forrása: Északerdő Erdőgazdasági Zrt.

 

A turistamagazin.hu cikker szerint

a tervezés során az erdőgazdaság fontosnak tartotta, hogy a kilátó az eredeti építmény rekonstrukciója legyen, és csak a kor követelményei miatt szükséges változtatások történjenek meg. Emiatt a biztonságtechnikai eszközökkel, interaktív látvány- és tájékoztatóelemekkel gazdagodik a kilátó, valamint a létrák helyett lépcső vezet a felső szintekre.

Az új kilátó átadása jövő tavasszal várható.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló