2023. február 8., Aranka

Környék ügye

#tisza-tó #kisköre #kötivizig

Új kotróhajót állítanak munkába a Tisza-tó medrének karbantartására – FOTÓK

Barna Benedek 2022.02.06. 10:43

Egy régi munkagépet hivatott leváltani a most beszerzett úszókotró.

 

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) honlapján adta hírül december végén, hogy egy jelentős értékű berendezéssel gyarapodtak: új hidromechanizációs úszó kotrót vásároltak. Az állami támogatás segítségével vásárolt mintegy 700 millió forint értékű, 21 éteres Dredgeyard CSD 400 típusú kotróhajót három kamionnal szállították a hollandiai Rotterdamból Kiskörére.

 

A kotróhajó egy 1972-ben beszerzett munkagépet fog kiváltani, és hamarosan munkába is állhat, csütörtökön már fel is avatták, pezsgős üveget széttörve az oldalán.

 

 

A héten a tó jelenjéről és a jövőjéről tartott pódiumbeszélgetésen az I Love Tisza-tó Magazin beszámolója szerint Fejes Lőrinc, a Kötivizig kiskörei szakaszmérnöke elmondta: a meder alján egy kiegyenlítődési folyamat figyelhető meg, azaz a mélyebb részek feltöltődnek, a magasabbak elkopnak. Éppen ezért vált szükségessé egy új úszókotró beszerzése is.

 

A kotró a tavat fogja járni és a kikotort iszapot a szárazföldre teríti majd. A szakaszmérnök emlékeztetett, hogy van olyan szigete a tónak, ami korábban a kikotort iszapból épült. A kotrást egyébként már annak idején, a tározó építésekor is betervezték, hiszen tudható volt, hogy a folyó bizony szétteríti a hordalékot.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló