2024. május 20., Bernát Felícia

Környék ügye

#tisza-tó #leánykoncér #hal

Új fajjal gyarapodott a Tisza-tó halfaunája

Nagy Donát 2021.12.31. 09:34

A leánykoncér lassanként mindenhol megjelenik.

A Tisza Vásárosnamény fölötti szakaszáról, valamint a Túrból és a Krasznából régóta ismert a leánykoncér, és lassanként az alsóbb szakaszokon is megjelent, közölte honlapján a Magyar Haltani Társaság, szúrta ki a 24.hu.

 

Az oldal szerint előbb a Záhonyig terjedő, majd a Tokajig tartó folyószakaszon mutatták ki a faj jelenlétét. Sallai Zoltán 2016-ban már a Tisza-tó alatt, Tiszaroffnál is megtalálta, két évvel később pedig Veres Dániel Szolnoknál fogott ki egy példányt, melynek fényképét megerősítés céljából a Magyar Haltani Társaság vonatkozó rovatába is beküldte.

 

A terjedési adatokból arra lehetett következtetni, hogy a faj már a Tisza-tó területén is megtalálható, de konkrét bizonyíték eddig ezt nem támasztotta alá – írják. Ám 2021. július 30-án a Tisza-tó tározóterének tiszafüredi öblében ivadékhalászat közben hálóba került a fajnak egy 95 milliméteres példánya, bizonyítva a feltételezést.

 

hal

 

Megjegyezték, a különös az, hogy e kifejezetten reofil halat teljesen állóvíz jellegű környezetből fogták, pedig a közelében egy öblítőcsatorna is húzódik. A környezetváltás oka feltehetőleg a parti sáv táplálékbősége lehetett.

 

Bárhogyan is történt, a Tisza-tavi halfauna egy újabb fajjal gyarapodott – zárták a közleményt.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló