2024. április 17., Rudolf

Környék ügye

#zene #fesztivál #koncert #fekete zaj #mátra-sástó #szórakozás

Több napig tartó sötétség borul a Mátrára, és ez démonian jó lesz

Kovács Dávid 2022.08.06. 08:05

Augusztus közepén újra megrendezik a Fekete Zaj fesztivált Sástón, ahol az ikonikus kilátó az utolsó két estén önálló helyszínként működik majd. Egészen lenyűgöző program állt össze idén is, egrieknek ismerős nevek is fellépnek.

 

"Közelebb van a Mátra, mint hinnéd!" mottóval augusztus 17. és 20. között ismét megrendezik az ország egyik legjobb hangulatú kisfesztiválját, a Fekete Zajt annak immár évek óta jól bejáratott helyszínén, a megyénkhez tartozó Mátra-Sástón.

 

fekete zaj fb
Fotó: Fekete Zaj / Facebook

 

A fesztivált idén is az erdő mélyén, az ország legmagasabban fekvő tava mellett tartják. Egyik báját éppen a mesébe illő helyszínek adják, de kiemelhető még a családias hangulata, valamint az izgalmas programkínálata is, amely évek óta vonzza a sötét tónusú zenék kedvelőit a Mátrába.

 

Hogy zeneileg mi várható az idei Fekete Zajon? Több tucat fellépő, hazai és külföldi nevek egyaránt, mindenféle dark & roll, boszorkányság, metálba és egyéb műfajokba öntött sötét energiák, underground körökben jól csengő nevek a kultikus Vágtázó Halottkémektől a japán (és egészen csodálatos) Melt-Bananáig.

 

 

A különleges együttműködések példája idén a Body/Cult, ahol a dark wave, post punk, EBM (electronic body music) koncerteket kötik össze a techno sötét oldaláról érkező dj-kkel és live actekkel. Az izgalmas egyvelegben megfér egymás mellett az izlandi post punk Kaelan Mikla, a hazai Man + Machine, de ennek a programnak a része lesz Philipp Strobelnek, a berlini Aufnahme + Wiedergabe kiadó vezetőjének szettje is.

 

Angliából érkezik a dark rock Antimatter, az indusztriális metálformáció, a Godflesh, amely először játszik Magyarországon. Finnországból jön a black metált, space rockot és pszichedelikus rockot ötvöző Oranssi Pazuzu, a török poszt-punkot képviseli a She Past Away. Koncertet ad a dark progressive metálban utazó norvég Vulture Industries és a Sturle Dagsland, a noise rockot játszó japán Melt-Banana, az amerikai szintipopos Riki, a szintén szintiben utazó, lengyel származású, bécsi Mala Herba, és fellép a szlovák Shallov is.

 

 

A hazai fellépők sorában az év egyetlen koncertjét a Fekete Zajon adja az F.O. System, a fesztivál történetében először lép fel a Platon Karataev, és külön erre az alkalomra készül közös szettel az Entrópia Architektúra & LanternI.

 

 

Rajtuk kívül több olyan előadó is színpadra áll, akiket már az egri közönség is láthatott, hiszen fellép az évekig Egerben élő – és a zenei karrierjét lényegében innen indító – Barkóczi Noémi, a várost többször is megjárt Berriloom and the Doom, a Líceum kápolnájában fellépő Musica Moralia és az érsekkerti zenepavilonban is zenélő Imanexperiment.

 

 

Idén a Sástó melletti kilátó az utolsó két estén önálló helyszín lesz: a kilátó elé épített, limitált befogadóképességű erdei színpadon játszik a Black Nail Cabaret, az All Machines Will Fail, Superflake és az Onakom. A Sástó szigetein éjszaka fényinstallációk lesznek, főleg akusztikus koncerteket hallhat a közönség az egyik szigeten helyet kapó Kacsatónia színpadon.

 

A szabadtéri, erdei kiállítótérben a tetováló Borbás Robi, azaz Grindesign bemutatja az elmúlt tizenhárom év munkáiból készülő Lidérc című installációját. Grindesign számos ismert metál- és hardcore-zenekarral dolgozott együtt pólóterveken, lemezborítókon, illetve készített tetoválást többek között a Dillinger Escape Plan tagjainak és Jason Momoának is.

 

De a Fekete Zaj nem csak ennyi: lesznek még túrák, színház, filmvetítések, workshopok, Budapest Bike Maffia-stand, flash-tetoválás és natúrbor-bemutató is.

 

 

Az augusztus 17-étől 20-áig tartó Fekete Zajról még többet lehet megtudni az esemény Facebook-oldalán, a napijegyek 7990 forintba, a négynapos bérletek 25.990 forintba kerülnek, itt lehet őket megvenni.

 

 

(Címlapkép: Fekete Zaj / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló