2024. május 28., Emil Csanád

Környék ügye

#borsod-abaúj-zemplén megye #helyreállítás #leomlott támfal #lillafüred

Több mint harmincmillió forintból állíthatják helyre a lillafüredi függőkert leszakadt támfalát

Kovács Dávid 2022.07.07. 09:59

Az időjárástól függ, hogy még ősszel vagy csak jövő tavasszal fejezik be a munkát.

 

Vis maior pályázatot nyújtott be a lillafüredi függőkertben történt támfalomlás helyreállítására a miskolci önkormányzat, derül ki a Minap.hu cikkéből.

 

Közzétette: Lillafüred Online – 2022. július 6., szerda

 

A miskolci hírportál cikke szerint a teljes költség több mint 30 millió forintra rúg, az önkormányzat önrésze ebből valamennyivel több mint 9 millió forint. A vis maior keretébe foglalt támogatást már megkérték, az önkormányzat a közgyűlés jóváhagyását követően nyújtotta be pályázatát a Belügyminisztériumhoz. Az elbírálás egy-két hónapot vehet igénybe, majd a kiviteli terv készítéséhez is nekiláthatnak a szakemberek. Az időjárástól függ, hogy őszre vagy tavaszra fejezik be a munkát.

 

Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, március közepén a lillafüredi Palotaszálló alatt húzódó, teraszos függőkert fősétányára szakadt egy hatalmas támfalszakasz. A katasztrófavédelem emberei az omlás helyszínét elkerítették, majd a még laza köveket leverték, hogy az esetleges további omlást megakadályozzák. Személyi sérülés ugyan nem történt, az anyagi kár viszont már akkor is tetemesnek ígérkezett. Azóta is kordonok őrzik a helyszínt.

Az elöregedett, statikailag meggyengült fal omlására már lehetett éppen számítani: a miskolci polgármesteri hivatal Városüzemeltetési és Műszaki Osztályának vezetője, Durda Péter szerint a közel száz éve szárazon rakott terméskőfal kihordási ideje mintegy ötven év.

Durda Péter osztályvezető a miskolci portálnak elmondta: a közeljövőben egy független szakértő méri majd fel, hogy a támfal mely részein kell még megelőző közbeavatkozást végezni, az állagmegóvásra azonban már más pályázati forrást kell találnia az önkormányzatnak, vagy önerőből kell finanszíroznia azt.

 

Közzétette: Lillafüred Online – 2022. július 6., szerda

 

A lillafüredi függőkertet utoljára 2013-ban újították fel, a több mint kétszázmillió forintos beruházás során többek között a támfalakat is javították. A függőkertet eredetileg a Palotaszálló grandiózus építési munkálatai alatt alakították ki még 1920-as, 1930-as évek fordulóján, páratlan kertészeti és tájépítészeti örökség.

 

(Fotók: Horváth Csongor / Minap.hu / Lillafüred Online)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló