2024. július 25., Jakab Kristóf

Környék ügye

#tisza-tó #szúnyogok

A tavalyinál is durvább szúnyoginvázió lehet a Tisza-tónál idén nyáron

Barna Benedek 2021.06.24. 16:36

Jól fog jönni a rovarriasztó spray a tóparti pihenés során.

Idén később kelnek a szúnyoglárvák, de a tavalyitól nagyobb számban. A szúnyoginvázió kezdete egybeesik a turizmus újraéledésével, ezáltal a vérszívók nemcsak a helyieknek, hanem a látogatóknak is sok bosszúságot okoznak – írja a szoljon.hu.

A rendkívüli tavasz azt eredményezte, hogy ez több hullámban történik meg. Nemrég ráadásul áradt a Tisza, ez ideális környezetet teremt a tömeges lárvakelésnek

– magyarázta a lapnak Andrási Lőrinc növényvédelmi szakmérnök, aki évtizedek óta tanulmányozza a vérszívókat.

 

Hozzátette, történt már biológiai kezelés is az idei évben, de az csak a 33-as számú főúttól délre eső ártéri területet érintette, mely igen csekély az egész Tisza-tóhoz képest.

A térség nagy része természetvédelmi terület, ahol minden gyérítési eljárás tilos, pedig erre éppen ott lenne a legnagyobb szükség, ahol minden ideális a szúnyoglárvák kikeléséhez.

A szakember úgy fogalmazott: "Magyarország egyik legintenzívebb szúnyogtenyésző helyei találhatók Tiszafüred térségében és a környező, Tisza-parti települések környékén, hiszen a Tisza-tó északi részén számos elmocsarasodott terület van, amely a sok bomló szerves anyaggal igen kedvező, tápanyagdús környezetet biztosít a szúnyogoknak". Andrási Lőrinc szerint megszámolhatatlan tömegben kelnek ki a vérszívók, ami előrevetíti, hogy nagyon sok szúnyog lesz nyáron a Tisza-tónál. 

Óriási mennyiségű lárva van még a vízben, pedig a levegőben is nagyon sok imágó van, ami azt jelzi előre, hogy a tavalyinál is erősebb invázióra kell készülni

– hangsúlyozta.

 

Mint mondta, ezt jelezte a katasztrófavédelemnek is, szorgalmazva a kémiai beavatkozást, és azóta központi és helyi szinten elkezdődött a probléma kezelése. A katasztrófavédelem ütemterv szerinti gyérítése mellett már a város önkormányzata is többször végeztetett földi melegködös beavatkozást, és a tervek szerint erre a nyár folyamán még többször is sor kerül.

 

"A biológiai gyérítés nem minden esetben jelent megoldást, ezért a kémiai beavatkozásra kell alapozni" – vélekedik Andrási Lőrinc. Hozzátette: az EU-ban a légi úton történő kezelés lényegében tiltott, csak rendkívüli inváziós esetekben lesz rá lehetőség, és akkor is külön engedéllyel. Egyelőre nem tudni, hogy erre idén sor kerül-e.

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló