2021. október 26., Dömötör

Környék ügye

#tisza-tó #sarud #kisköre #szúnyogirtás #szúnyogok

A szúnyogirtások ellenére sincs nyugta a vérszívóktól a Tisza-tónál élőknek és nyaralóknak

Barna Benedek 2021.07.19. 14:54

Mindössze néhány napig érezhető a szúnyoggyérítések hatása a környékbeli települések vezetői szerint.

 

Ahogy azt júniusban portálunk is megírta, hogy idén a tavaszi árhullámok miatt előző évinél is nagyobb szúnyoginvázióra számítanak a Tisza-tónál a turistaszezonban. A heol.hu-nak nyilatkozó településvezetők arra panaszkodtak, hogy a gyérítések ellenére is rengeteg a szúnyog.

 

Magyar Csilla, kiskörei polgármester arról számolt be, az elmúlt időszakban egyre csak romlott a helyzet, hiszen az időjárás megfelelő feltételeket biztosít a szúnyog-utánpótlásnak. Mint mondta, hiába van kéthetente földi gyérítés, annak hatását a harmadik napon már nem lehet érzékelni. Felidézte ugyanakkor, hogy a tavaly engedélyezett légi irtás egy-két hétig tapasztalhatóan jobb körülményeket biztosított, éppen ezért azt szeretnék, ha erre idén is sok kerülhetne. A településvezető a Belügyminisztériumhoz segítségért, mivel az önkormányzatnak nincs saját forrása a szúnyogok elleni harcra.

 

Sarudon polgármestere, Tilcsik István polgármester is hasonlóképpen látja a helyzetet. Ő is úgy látja, hogy hatásosak ugyan a permetezések, azonban nem jelentenek hosszabb távon megoldást.

Pár napig érezhető, hogy nincs annyi szúnyog, ám rövidesen kezdődik minden elölről, s újra nagyon sok van

– fogalmazott, hozzátéve: úgy tudja, az üdülőterületen tartózkodók sokat panaszkodnak a csípős rovarok miatt.

tisza-tó-mti-bugány-jános
Fotó: Bugány János / MTI

 

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint Kiskörén júniusban háromszor történt földi kémiai gyérítés – ami országos viszonylatban kiemelkedőnek számít –, és a szúnyogirtásokat követően a szakértőik mindig visszaigazolták azok hatékonyságát. Hozzátették ugyanakkor: sajnálatos tény, hogy a rovarok utánpótlása folyamatos, emiatt sok helyen néhány napon belül kialakulhat újabb ártalom.

 

Emellett közölték, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ideiglenes felhasználási engedélyt adott kétféle rovarirtó koncentrátum légi úton történő kijuttatására, így indokolt esetben ezt is alkalmazhatják. Viszont a közlésük szerint a légi kezelések hatékonysága csökken hőség idején, így a katasztrófavédelem megbízásából a következő napokban kizárólag földi gyérítések történnek majd.

 

(Indexfotó: pixabay.com – Képünk illusztráció)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló