2024. május 24., Eszter Eliza

Környék ügye

#tisza-tó #fejlesztés #kerékpárút #biciklis #komp

Jó hír a bringázó családoknak: kerékpáros komp is járja majd a Tisza-tó vizét

Barna Benedek 2021.07.03. 19:39

Több fejlesztés várható: ígértek új bicikliútszakaszokat és pihenőket is.

 

A Tisza-tó komplex szolgáltatásfejlesztés révén válik még különlegesebbé a kerékpárosok számára – számolt be az Aktív Magyarország.

 

Mint írták, az ország második legnagyobb tava körül az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) támogatásával 1,5 milliárd forint értékű beruházás valósul meg, a fejlesztés a tervek szerint 2022 év végére készül el.

A projekt keretében Tiszafüred, Abádszalók, Kisköre, Tiszanána és Poroszló településeket érintve kerékpárút-szakaszok épülnek és újulnak meg, emellett több kerékpáros pihenő, illetve egy tematikus családbarát megállóhely is létesül játszótérrel.

A szakaszok mellett mosdók szolgálják majd a vendégek kényelmét. A fejlesztés célja, hogy a szabadidős tevékenységként kerékpározók számára is maximális élményt adjon nem csak a Tisza-tó teljes megkerülése, hanem akár már egy rövidebb szakasz teljesítése is.

tisza-tó-bicikli-mti-czeglédi-zsolt

A projekt különleges eleme az a kerékpáros komp, amely Tiszaderzs és Tiszanána-Dinnyéshát között fog üzemelni annak érdekében, hogy a Tisza-tavi bringakör, vagy annak egy-egy szakasza a gyermekes családok, illetve az idősek számára is teljesíthető legyen.

A tervezők arra is figyelmet fordítanak, hogy elősegítsék a különböző módokon érkezők – például a gyalogtúrázók és kajakosok-kenusok – közötti kapcsolat fejlődését. Mobil szaniterkonténereket, épített kerékpáros mosdót, valamint három darab kerékpáros-számlálót is elhelyeznek az útvonal mentén. A fejlesztéseknek köszönhetően a természet szerelmeseinek széles köre kap majd színvonalasabb és teljesebb élményt a Tisza-tónál.

 

Látványos része a fejlesztésnek, hogy a kerékpáros útvonalak mentén számos információs és útirányjelző táblát helyeznek ki a Tisza-tó és környéke értékeiről, melyek a turisták tájékozódását is segítik. Emellett információs kiadványok és rövidebb turisztikai filmek is készülnek azzal a céllal, hogy a térség nyújtotta lehetőségeket bemutassák az érdeklődő nagyközönségnek.

 

(Fotók: Czeglédi Zsolt / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló