2024. június 16., Jusztin

Környék ügye

#zöldfül #tisza-tó #hulladék #szemétszedés

Harc a szeméttel: ennyi hulladékot szedtek ki a Tisza-tóból másfél év alatt

Barna Benedek 2021.11.21. 09:24

Tavaly nyáron kezdték el a szemétszedést.

 

Másfél évnyi takarítás ért véget a Tisza-tavon – számolt be a heol.hu. Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke a lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott az eredménnyel kapcsolatban: "Mindig ilyennek szeretnénk látni a tavat".

 

A hulladékmező kisebb vagy közepes árhullámmal jutott el a kiskörei vízlépcsőig.

Egy egyre növekvő mezőt képezett a kommunális hulladék és a fauszadékok halmaza. Fölmértük, s megkezdődött a vízminőség-kárelhárítási munka – ami ugyanolyan védekezésnek számít, mint az ár- és belvíz elleni –, speciális úszómunkagépekkel, hajókkal hoztuk ide azt a kotrót, mellyel teleraktuk a kétszáz tonnás uszályunkat

– részletezte Fejes Lőrinc.

tisza-tavi-szemét-mti-czeglédi-zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A szemetet a vízlépcső melletti kirakodótérre szállították, ahol gépi és kézi erővel válogatták szét a hulladékot az uszadék fától. Ami alkalmas volt tűzifának, méteres darabokra vágták, a hulladékot fajtánként szortírozták. "Külön szedtük a fehér és a színes PET-palackot, külön a fémet és az üveget, és van egy vegyes rész, amiben vannak papucsok, szigetelőanyagok, hűtők, autógumik. Utóbbiak sajnos nem újrahasznosíthatóak, de a többi igen" – tette hozzá a szakaszmérnök.

Tavaly júliusban kezdték el a tisztítást, ez volt az eddigi leghosszabb ilyenfajta védekezés a vízen. Ötszázhúsz köbméter kommunális hulladék, 890 köbméter tüzelőanyagnak hasznosítható fa, tízezer-ötszáz köbméter egyéb szerves anyag került ki ebben a tizenöt hónapban a vízből.

Fejes Lőrinc elmondta: a tűzifát a dolgozók és a közfoglalkoztatottak között osztják szét, a többi szerves anyagot pedig egy speciális gépsorral szelektálják, darabolják, rostálják, és ebből kisebb-nagyobb apríték keletkezik, illetve van egy humuszosabb része is. Az apríték a hőerőműbe kerül, a többit komposztként használják fel. Idén újra megtartották a Tisza-tavi PET Kupát is, és ebben az évben már nemcsak gyűjtöttek, hanem elkezdték szétválogatni is, s felderítettek néhány olyan vállalkozást, amelyek igényt tartottak a műanyag palackokra.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló