2024. június 16., Jusztin

Környék ügye

#zöldfül #szemét #környezetszennyezés #tisza

A Tisza és a szemét: a folyót elárasztó hulladék útját követi végig egy új dokufilm – VIDEÓ

2021.04.01. 19:47

Egy határokon átívelő problémát jár körül az alkotás.

A Tisza nevében címmel, 2021. március 31-én, 19 órakor került bemutatásra Ljasuk Dimitry természetfilmes, kárpátaljai hulladékproblémáról szóló filmje – számolt be a National Geographic.

 

Az 55 perces dokumentumfilm négy országban, Ukrajnában, Magyarországon, Szerbiában és Romániában játszódik. A film tíz szereplő érzésein és történetein keresztül, egyedi módon mutatja be a környezetkárosítás határokon átívelő problémáját. Fő célja a Tiszát érintő műanyagszennyezés okainak megértése, az eddigi megoldások bemutatása és újabban keresése.

 

A filmet készítő Ljasuk Dimitrynek régóta szívügye a Tisza és a Tisza-tó, korábban az Egri Ügyeken is osztottuk már meg videóit. Ő maga így vall a folyó iránti szeretetéről:

A Tisza fontos része az életemnek. Gyökereket, szeretetet és boldogságot ad. A Tisza-tónál nőttem fel, a Tisza iránti szeretetemet ukrán édesapámtól kaptam, aki a folyónál találta meg a nyugalmát és végül a folyón is halt meg.  Úgy gondolom, hogy egy ember nem csak egy másik ember iránt érezhet mély szeretetet és kötődést, hanem egy folyó, de akár egy hegy, erdő vagy tenger iránt is. Ha szeretünk valakit, akkor kiállunk mellette, védelmezzük és megpróbálunk tenni érte. A Tiszát az utóbbi évtizedekben nagyon sokat bántottuk. Csak elveszünk tőle és nem adunk. Ezzel nem csak a folyót, hanem teljes élővilágát is sanyargatjuk.

A film készítője a folyót érintő problémával kapcsolatban úgy fogalmazott: "A lakosság, Tiszát szerető emberek szíve meghasad a látványtól." Arra is rávilágít, hogy ha Kárpátalján változás történik, az jó a Tiszának, jó Magyarországnak, a Dunának és a tengernek is.

Egészen a Fekete-tengerig vezetem a nézőt. Mert nem csak Kárpátalját és Magyarországot érinti a probléma. Mert nem csak ezen a két helyen szemetelnek és nem csak nálunk próbálnak tenni ellene.

– magarázt, hozzátéve: amikor sajnálkozunk azon, mi van a Tisza magyarországi szakaszán, akkor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az alattunk lévő országok a magyar szemetet is "megkapják".

 

Ljasuk Dimitry azt is hangsúlyozza:

arra kéne figyelni, hogy mi is mindent megtegyünk a saját hazánkban a probléma megoldásáért. Mert ez Magyarországon is óriási gond, még mindig. Nyilván nagy előnyünk van Kárpátaljához képest ezen a területen.

Dokumentumfilmjét alább tekintheti meg:

 

(Indexfotó: Ljasuk Dimitry films Facebook-oldal)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló