2021. október 25., Blanka Bianka

Környék ügye

#szemét #környezetszennyezés #tisza #hulladék

Áradás indult a Tiszán, ismét elképesztő mennyiségű műanyagszemét érkezett a vízen – FOTÓK, VIDEÓ

MTI 2021.02.06. 07:38

Elsősorban műanyagpalackok, flakonok, dobozok kerültek a folyóba.

Árad a Tisza, a folyó felső szakaszára újra nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik, amelynek kiszedése pénteken megkezdődött - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az MTI-vel.

 

Siklós Gabriella közleményében azt írta: az elmúlt napok esőzései hatására áradás indult el a folyókon, ezzel együtt kommunálishulladék-szennyezés is érkezett a Felső-Tiszára. A kameraképek és gátőrök szerint péntek reggel az ukrajnai Rahónál percenként 1-2, a magyarországi határszelvényben Tiszabecsnél percenként 30-40 kommunális hulladék érkezett, míg a Szamos folyón Csengernél percenként 60-80 jön.

tisza-szemét-harom-hatar-hirei (1)
Fotó: Három Határ Hírei

A nagy mennyiségű kommunális hulladék miatt a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság csütörtök délben harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el. A kárelhárítást végző úszóműparkot csütörtökön a vásárosnaményi hídhoz irányították, és részleges folyamzárat kezdtek felállítani. A hulladékot péntek délelőtt kezdték kiszedni egy magyar fejlesztésű géplánccal, a munka váltott műszakban, folyamatosan zajlik. A hulladékot a híd lábánál kiépített úgynevezett vízminőségi kárhelyen válogatják és a darabolását is elvégzik.

 

Siklós Gabriella azt írta: a magyar fejlesztésű műszaki infrastruktúrát már hatodszor vetik be éles helyzetben a vízügyi szakemberek irányításával.

 

tisza-szemét-harom-hatar-hirei (2)

 

A Tisza vízszintje várhatóan elsőfokú készültségi szint alatt marad, de a vízszintemelkedés helyenként többméteres lesz. Ha a vízállás Vásárosnaménynál eléri a 6 métert, akkor a géplánc továbbra is képes kiterelni a hullámtérre az érkező uszadékot, de annak kiszedésére és elszállítására csak apadáskor lesz lehetőség - közölte a szóvivő.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő 3 napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 12-14 milliméternyi csapadék várható, amely további árhullámok kialakulásához vezethet, ezért a vízügyi szakemberek kamerákkal és a gátőrök segítségével folyamatosan figyelik a levonuló "idegen anyagok" mennyiségét.

 

A Három Határ Hírei Facebook-oldal az alábbi videót közölte a szemétáradatról:

 

 

Frissítés: szombat délelőtt az Országos Vízügyi Főigazgatóság arról számolt be, hogy pénteken 292 köbméter vegyes hulladékot szedtek össze a Felső-Tiszáról. Emellett a vízzel érkezett szemétről további fotókat is megosztottak.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló