2021. június 14., Vazul

Környék ügye

Tényleg tönkretették volna az egerszalóki sódombot? – VIDEÓ

2019.11.30. 00:00

A Facebookon elterjedt, hogy Mészáros hotelje miatt kiszáradt a sódomb. De mi történt valójában?

 

A közelmúltban a közösségi médiában elterjedt egy fénykép, amely Egerszalók egyik nevezetességének, a sódombnak az állapotát mutatja. Az ehhez fűzött megjegyzés szerint a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Saliris Resort Gyógy- és Konferenciahotel "a gazdag vendégek kedvéért elszívja az ásványi anyagokban gazdag termálvizet, kiszárítva, pusztulásra ítélve ezzel az egerszalóki sódombot".

 

 

Fotók: Kozmosz Facebook-oldal


A Telex utánajárt, hogy mi is történt az Eger környéki községben. Az oldal videoriportja szerint a 2000-es évek elején találták ki, hogy "felfejlesztik" a sódombot, amely addig csak látványosság volt. A mellette felépült fürdőt és szállodát 2010-ben adták át, és 2018-ban kerültek Mészáros érdekeltségébe. A Telex az egerszalóki önkormányzatot kereste meg azzal a kérdéssel, hogy tényleg a hotel szívja-e el a sódomb elől a vizet.

 

Kiss Réka, a gyógyforrásokat üzemeltető önkormányzati cég, az Egerszalóki Gyógyforrás Kft. ügyvezetője elmondta, két kútjuk van, amelyek közül az egyiknek a vize csak a sódombra folyik, a másikat pedig annak idején direkt azzal a céllal fúrták, hogy majd egy fürdőhöz használják (és most is kizárólag azzal van összekötve).

 

Az önkormányzati cégvezető szerint a fürdőt tápláló kút nem tudja elvinni a vizet a sódombtól.

 

Mi minden nap vizsgáljuk a kutat. Mihelyt nyomásproblémát tapasztalnánk a sódombos kútnál, akkor nyilván összeülne egy úgymond váságstáb, hogy mi lehet ennek az oka. Viszont feltételezhető, hogy akkor a másik kútban is megjelennének ezek a problémák

 

– fogalmazott. Azt is elmondta, hogy a sódombra évtizedek ugyanannyi vizet folyatnak, amennyi az erről szóló engedély szerint lehetséges.

 

A Telex riportjában elhangzik, hogy a sódomb melletti, kiszáradt tálcákkal teli terület (amelynek a fotója a közösségi médiában terjedt) valójában nem egy természeti csoda, hanem egy "félresikerült ötlet".

 

Mikor a szállodát építették, akkor volt egy olyan elképzelés, hogy hasonló képződményeket mesterségesen kialakítanak. Ezt az egy tálcás részt megcsinálták ilyen kis mesterséges betonelemekkel

 

– magyarázta Kiss Réka. Kiderült azonban, hogy ehhez már kevés a két kút vize, ezért a mesterséges részt megszüntették és lezárták.

 

Ezen kívül a cégvezető beszélt arról is, hogy a "sódomb" elevezés ellenére valójában egy mésztufa képződményről van szó. További részletek a Telex riportjában:

 

 

(Indexkép: Telex) 

 

Akár egy holdbéli táj - Csodás légifelvételek az egerszalóki sódombról

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló