2024. április 12., Gyula

Környék ügye

Tanárverés Kompolton: forrnak az indulatok a faluban, hétfőn nem nyit ki az iskola

2019.11.30. 00:00

A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint súlyosan megsérült az a tanár, akit a kompolti buszmegállóban kaptak el az állítólag megütött diák ismerősei. A térség országgyűlési képviselője láthatóan politikai hasznot húzna az ügyből, az iskolában a jövő héten nem lesz tanítás.

 

Szombaton írtunk az akkor rendelkezésünkre álló adatokból egy cikket arról, hogy Kompolton pénteken megvertek egy tanárt, aki állítólag korábban alaposan felpofozta az egyik diákját. A férfi pedagógust a diák hozzátartozói vonták kérdőre és verték meg.

 

Miután tudomást szereztünk az ügyről, rögtön a megyei kapitánysághoz fordultunk kérdéseinkkel, az alábbi választ kaptuk: „a Füzesabonyi Rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt folytat eljárás két kompolti lakos ellen, akik a gyanú szerint 2020. október 16-án délután egy kompolti buszmegállóban bántalmaztak egy pedagógust. A férfi az elsődleges orvosi vélemény alapján súlyos sérülést szenvedett”.

 

Egy pofonnal indult?

 

Az eset nagy visszhangot váltott ki Kompolton, a helyiek között azóta is téma a tanár és a diák ügye, illetve a bántalmazások. Azért bántalmazások, mert információink szerint az ügy abból pattant ki, hogy a tanár pénteken az iskolában egy jókora pofont lekeverhetett a kisiskolás fiúnak, aki fél arcán az ütés nyomaival tért haza. Ezután a fiú családtagjai orvosi látleletet vetettek, majd feljelentést tettek.

 

Ezt követően történt az újabb, súlyosabb bántalmazás: ahogy azt fentebb a rendőrségi válasz idézésekor is írtuk, a tanárt a kompolti buszmegállóban bántalmazták, súlyos sérüléseket szenvedett. A faluban keringő mendemondák szerint a férfi orra is betört.

 

Szombaton a Kompolt-Nagyúti Általános Iskola igazgatója hivatalos közleményt adott ki, Kollár Tamás azt írta: „mint intézményvezető, mint pedagógus, mint magánember, elítélem az erőszak minden formáját”. Így folytatja: „Kérek mindenkit, hogy őrizze meg nyugalmát, és ne hozzon elhamarkodott döntéseket. A közösségi médiát ne uszításra, mindinkább a probléma megoldására használják. Az illetékes hatóságok dolgoznak az eset megoldásán. Bízom benne, hogy megnyugszanak a kedélyek, és mihamarabb visszatér a tanítás a normál kerékvágásba”.

 

A fideszes képviselő szimatot kapott

 

Az igazgató nem véletlenül tért ki a közösségi médiára, ahol egymásnak estek a falubeliek. Az összkép nagyjából ez: az erőszakot az emberek többsége elítéli, elsősorban a pedagúgus elleni támadást, de sokan azt is megemlítik, hogy a bántalmazott tanár módszerei nem feltétlen felelnek meg mindig a normalitásoknak. Többen arról írnak, nem először fordul elő, hogy a pedagógus keményebb módszereket alkalmaz a fegyelmezés során. És persze előkerültek a rasszista, megbélyegző hozzászólók is, nem is olyan kis számban.

 

A Facebookon kapcsolódott be az ügybe Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője is, aki az iskolaőr-rendszer bevezetésének hivatalos kormányzati arca. Horváth ezt írta: „Egy tanuló hozzátartozói súlyosan bántalmaztak egy tanárt Kompolton.  Ez az elfogadhatatlan incidens rávilágított arra, hogy Kompolton is szükség van iskolaőrségre. Azonnali, soron kívüli intézkedést kértem ennek érdekében. Az iskolai erőszak minden formája elfogadhatatlan. Az ügyben közfeladatot ellátó személy ellen elkövetett súlyos testi sértés vádjával indul rendőrségi eljárás. Ahol erőszak van, ott sem tanulni, sem tanítani nem lehet”.

 

Horváth szövege, annak fordulatai, megfogalmazása totálisan alkalmas az uszításra, de ez biztosan csak a véletlen műve. Mint ahogy az is, hogy a képviselő az iskolaőrséget emlegeti, amikor ebben az esetben a bántalmazás, pontosabban a tanárverés az iskola területén kívül esett. Arról pedig egy szót sem említ, hogy mi történhetett az iskola falain belül.

 

Hétfőtől nem lesz tanítás a kompolti iskolában

 

Aztán szombat kora este az iskola Facebook-oldalán már az jelent meg, hogy jövő héten nem lesz tanítás az intézményben. „Aki nem tudja megoldani a gyermeke elhelyezését a fenti időpontokban, az jelezze az osztályfőnöknek, és gyermeke részére felügyeletet biztosítunk” – írják. Hogy ez mennyiben függ össze a pénteki bántalmazással, azzal kapcsolatban nincs említés a bejelentésben, amelyben kitérnek arra, hogy az őszi szünet október 23-án indul, november másodikán lesz a következő tanítási nap.

 

Az iskola egyébként egy jókora felújításon megy át, a tervek szerint november másodikán lesznek kész a több mint egymilliárd forintos beruházással. A Facebook-oldalukra még augusztus végén feltöltött fotó szerint akkor így nézett ki a komplexum felülről: 

 

Fotó: Kompolt-Nagyúti Általános Iskola Facebook-oldala

 

(Nyitóképünk illusztráció)

 

Alaposan megvertek egy tanárt a diákja hozzátartozói Kompolton

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló