2024. április 20., Tivadar

Környék ügye

#bükk #bükki nemzeti park #transzbükki átkelés

Szombaton újra Transzbükki átkelés – Mályinka és Miskolc közötti útvonal várja az indulókat

Csarnó Ákos 2024.01.24. 14:50

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2024. január 27-én tizennegyedik alkalommal rendezi meg a „Transzbükki Átkelés” elnevezésű, 25 km-es terepi tanulmányútját, ezúttal Mályinka és Miskolc között átszelve a Bükköt. A hagyományos, egész napos szakvezetéses túrán szabadon nem látogatható, fokozottan védett területeket is útba ejtenek, miközben a természetvédelem munkatársai és meghívott szakértők mutatják be a Bükki Nemzeti Park természeti és kulturális értékeit, a természetvédelmi kezelés érdekes tevékenységeit.

 

 

fotó: BNPI

 

A programot már számos különböző útvonalon lehetett teljesíteni, amely útvonalak logisztikai okokból időnként ismétlődnek, miközben törekszenek arra, hogy minden alkalommal valami újdonság is várja a visszajáró résztvevőket. Az idei túrán egy korábban még nem járt környéket mutatnak be, hiszen a Csondró-völgy, az Odvas-kő és a Kis-fennsík sziklavilágát veszik célba. A teljes útvonal fele fokozottan védett területen halad. A kilátópontokról tiszta időben akár a Tátráig is el lehet látni, de barlangok mélyébe is be fognak tekinteni.

 

Az útvonal: Mályinka - Csondró-völgy - Odvas-kő - Látó-kövek - Szentléleki Pálos kolostorrom - Köpüs-kő - Aranylépcső - Csókás - Udvar-kő - Szeleta-zsomboly - Szeleta-barlang - Szeleta Park

 

Érkezés: 18 óra körül az Igazgatóság legújabb látogatóközpontjába, a miskolci Szeleta Parkba, ahol az „átkelőket” meleg vacsorával fogadják, valamint az itteni kiállítást is megtekinthetik.

 

Nehéz túra, remélhetőleg havas terepen, a 25 kilométeres táv megtétele közben 800 méternyi szintkülönbség leküzdésével.

Az átkelés során nemcsak jelzett turistaúton, időnként extrém (meredek sziklás, saras) terepen is fognak közlekedni, ezért túratapasztalat, jó erőnlét és megfelelő túraöltözet szükséges!

 

A részvétel saját felelősségre történik, amelyről a résztvevők indulás előtt nyilatkoznak.

 

Találkozó: 2023. január 27-én (szombaton), 7:50-kor, Mályinkán, a "Mályinka tűzoltószertár" nevű autóbusz megállónál (Ökoturisztikai Látogatóközpont, https://maps.app.goo.gl/duqAvNYGvisS8na78). A miskolci autóbuszpályaudvarról 6:00-kor indul helyi járat, kazincbarcikai vagy vadnai átszállással 7:18-kor érkezik. Egerből 6:30-kor indul busz, dédestapolcsányi átszállással 7:50-kor érkezik.

 

Parkolni a Mályinkai Református Templom környékén, vagy a közeli utcákban lehet. A korán érkezők számára a 300 méternyire lévő "Sanyi Kocsma/Kedvenc ABC/nemzeti dohánybolt" 6:30-tól nyitva tart (https://maps.app.goo.gl/yJVo2nQQLQNzZdeU6)!

 

Fontos: A Mályinkán parkoló autók sofőrjeit 20 óra után kisbusszal vissza tudják juttatni a kiindulási helyre. Ugyanakkor a miskolci Szeleta Parknál is lehet autóval parkolni, innen reggel 7:00-kor indulnak kisbusszal Mályinkára. A szállítás csak korlátozott létszámmal vehető igénybe, ezért a jelentkezésnél kérik, hogy a megjegyzés rovatban jelezzék ezirányú igényüket. (Reggel vagy este, hány fő.)

 

Részvételi díj: 8000 Ft/fő

 

Jelentkezni a részvételi díj befizetésével, kizárólag EZEN az online, regisztrációs felületen lehet. A létszámkorlát 50 fő, a betöltése a befizetés sorrendjében történik.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló