2024. június 21., Alajos Leila

Környék ügye

#sport #kerékpár #szilvásvárad #tour de hongrie #kerékpárverseny

Ismerős, ugye? Szilvásváradnál lovas kocsi kísérte a Tour de Hongrie mezőnyét

Kovács Dávid 2022.05.15. 09:02

Megérkezett a régiónk válasza a Giro d’Italia martonvásári huszárvágtájára.

 

A Giro d’Italia után sem állt meg a kerékpáros élet: szerdán elstartolt hazánk legnagyobb biciklis versenye, a Tour de Hongrie, amelynek negyedik szakasza Kazincbarcika térségében zajlott, és többek között kedvelt kirándulótelepülésünket, Szilvásváradot is érintette, ahol a mezőny – nézzék csak! – lovas kocsis kíséretett kapott.

 

Közzétette: Tour de Hongrie – 2022. május 14., szombat

 

Mindez ráadásul alig egy héttel azután történt, hogy a Giro d'Italia versenyzőit emlékezetes huszárroham kísérte Martonvásárnál: a helyi Szent László Huszáregyesület lovasai egy ponton megjelentek a mezőny mellett, és a versenyzőket kísérve jókora vágtát csaptak, az élen haladó huszár kivont karddal irányította a rohamot. Szenzációs volt, most pedig valami egészen hasonló történt Szilvásváradnál is.

 

 

A Tour de Hongrie negyedik szakaszát a holland Dylan Groenewegen nyerte, az összetettben pedig honfitársa, Fabio Jakobsen megtartotta első helyét. Legjobb magyarként Karl Ádám 19. helyen tekert át a célvonalon. A mezőny szombaton Kazincbarcikáról indult és ott is ért célba: a 177 kilométeres táv során Ózdon, majd két ízben a kazincbarcikai áthaladáskor gyorsasági részhajrá, illetve Farkaslyukon (396 m) egy második, Tardonán pedig (304) két harmadik kategóriás hegyi hajrá és 1325 méter szintkülönbség várt a 125 versenyzőre.

 

Az MTI tudósítása szerint a rajthoz szinte az utolsó pillanatban érkezett meg a BikeExchange-Jayco kissé eltévedő csapatbusza, ám Dylan Groenewegen és társai végül el tudtak indulni a derült időben kezdődő etapon. A nap szökésébe négyen kerültek be, köztük a hegyi pontversenyt vezető, így piros trikós Aaron van Poucke is, az üldözést pedig az elmúlt napok hagyományainak megfelelően a Quick-Step Alpha Vinyl és az Israel-Premier Tech vezette, amelyek két percre engedték el az élbolyt.

 

A negyedik szakasz legizgalmasabb jeleneteit itt lehet megnézni:

 

A negyedik szakasz legizgalmasabb jelenetei

Közzétette: Tour de Hongrie – 2022. május 14., szombat

 

Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, a 905 kilométer össztávú Tour de Hongrie vasárnapi szakasza lesz a legnehezebb: a királyetap mezőnye a miskolci Szent István téren rajtol, majd átkel a Bükk kaptatóin, hogy meghódítsa a Mátrát. Lillafüred és Hollóstető után Felsőtárkány és Eger következik, a verseny a belvárost azonban nem érinti, a Viadukt után Egerbakta felé halad az útvonal, ahonnan Sirok, Tarnaszentmária, Kisnána, Domoszló, Markaz, Abasár érintésével jutnak el a versenyzők Mátrafüredig.

 

A Miskolc és a Kékestető közötti 184 kilométeres szakaszon 2751 méternyi szintemelkedéssel kell szembenézni, a zárónapon három gyorsasági és három hegyi hajrá szerepel a programban. A versennyel kapcsolatos forgalomkorlátozásokat ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze. A kazincbarcikai szakasz részletes beszámolóját a Tour de Hongrie oldalán lehet olvasni.

 

 

(Indexkép: Tour de Hongrie / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló