2024. május 20., Bernát Felícia

Környék ügye

#eger #miskolc #kékestető #tour de hongrie #kerékpárverseny

Szerdán rajtol a Tour de Hongrie, Heves megyét is érintik a verseny miatti útlezárások

Kovács Dávid 2022.05.10. 09:00

A zárónap lesz a legnehezebb: a Miskolcról induló biciklis karaván átkel a Bükkön, útba ejti Egert, majd a megyét átszelve továbbhalad nyugat felé, hogy meghódítsa a Mátrát.

 

A Giro d’Italia után sincs megállás a kerékpáros életben, május 11-én, szerdán, startol az ország legnagyobb kerékpáros versenye, a Tour de Hongrie. A verseny vasárnapig, május 15-ig összesen 905 kilométernyi, zömében országos közúton zajlik majd, Csákvárról rajtol és Kékestetőn ér véget.

 

A verseny szerdán Csákvár és Székesfehérvár között kezdődik, majd csütörtökön Karcag és Hajdúszoboszló, pénteken Sárospatak és Nyíregyháza, szombaton Kazincbarcika térségében folytatódik, végül vasárnap Miskolcról indulva a Kékestetőn zárul.

A zárónapon vár majd a legnehezebb erőpróba a mezőnyre: a királyetap mezőnye a miskolci Szent István téren rajtol, majd átkel a Bükk kaptatóin, hogy meghódítsa a Mátrát. Lillafüred és Hollóstető után Felsőtárkány és Eger következik, a verseny a belvárost azonban nem érinti, a Viadukt után Egerbakta felé halad az útvonal, ahonnan Sirok, Tarnaszentmária, Kisnána, Domoszló, Markaz, Abasár érintésével jutnak el a versenyzők Mátrafüredig.

Akárcsak az elmúlt két évben, a Kékesre vezető emelkedőn az első körben csak Mátraházáig tekernek fel a versenyzők, majd egy hetven kilométeres kör végén már hazánk legmagasabb csúcsa felé indulnak, és 984 méteres magasságban érnek célba. A Miskolc és a Kékestető közötti 184 kilométeres szakaszon csaknem háromezer méternyi szintemelkedéssel kell szembenézni, a zárónapon három gyorsasági és három hegyi hajrá szerepel a programban.

 

 

A verseny ideje alatt rendőrségi forgalomirányítás mellett ideiglenes, teljes pályazárral járó mozgó forgalomkorlátozással számolhatnak az érintett szakaszokon a közlekedők. Hosszabb, néhány órás zárásra az első versenynapon a Bicske-Herceghalom-Biatorbágy-Etyek-Alcsútdoboz-Felcsút útvonalon kell számítani, ahol három kört tesznek meg a versenyzők.

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az Egri Ügyeknek is eljuttatott keddi közleményében arra kéri a közlekedőket, hogy a Tour de Hongrie versenyszakaszait érintően még indulás előtt tájékozódjanak az ideiglenes korlátozásokhoz kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál (+36-1-336-2400), illetve az Útinform.hu weboldalon.

 

A rendőrség térképen is ábrázolta az érintett útszakaszokat:

 

 

(Indexkép: a Tour de Hongrie hivatalos oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló