2024. július 14., Örs Stella

Környék ügye

#szilvásvárad #lóverseny #lovasverseny

Szeptember végén tartják a Nemzeti Vágta döntőjét Szilvásváradon

Csarnó Ákos - MTI 2023.09.05. 16:36


Szeptember 30-án és október 1-jén rendezik meg a Nemzeti Vágta döntőjét Szilvásváradon. Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas eseménysorozatának végső küzdelmébe 60 felnőtt lovas és 32 fiatal versenyző jut be - tájékoztatták a szervezők az MTI-t kedden.

 

Mint írják, a lovas ünnep szilvásváradi fináléjára kvalifikáló versenyek májustól szeptember végéig zajlanak. Május elején a Partiumi Vágtát, a Nemzeti Vágta Bihari Előfutamát rendezték meg, míg utoljára, szeptember 23-án a Viharsarki Vágtán, a Nemzeti Vágta Sarkadi Előfutamán lehet buzdítani a versenyzőket.

 

A tájékoztató szerint az idei évben összesen tíz magyarországi és öt határon túli helyszínen tartanak előfutamokat, a döntőt pedig a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban tartják, amelyben jövőre négyesfogathajtó világbajnokságot is rendeznek.

 

Mint írják, a pálya előnye az épített talaj, valamint az, hogy minden nézői székről belátható.

 

"A sűrűbb fordulóknak köszönhetően technikásabb a pálya, a képzett lovaglás, taktikus versenyzés lehet eredményes, nem lesz elég a gyorsaság" - idézi a közlemény Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgatót.

 

A közlemény szerint az idei évben az előző évekhez képest változás, hogy Szilvásváradon négy páros fog egyszerre starthoz állni, valamint az elővágtákon és a döntőn magyarországi település csak magyar tenyésztésű lóval indulhat.

 

Idén többen kapnak lehetőséget a továbbjutásra, ugyanis középfutamokat iktattak be a Kishuszár Vágtán, valamint a nemzetközi futam lovasai őshonos magyar lófajtán, lipicai lovakon fognak lovagolni. Nyolc ország részvételével zajlik majd a küzdelem, amelyen idén nem vesz részt Magyarország - áll a közleményben.

 

indexkép: Getty Images

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló