2022. augusztus 17., Jácint

Környék ügye

#időjárás #riasztás #elsőfokú figyelmeztetés #erős szél

Figyelmeztetést és riasztást is kiadtak: viharos szél várható Heves megyében

2021.04.06. 07:30

Akár 70 kilométer per órás lökésekre is lehet számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden kezdetben jobbára erősen felhős, borult égre számíthatunk, majd a déli óráktól kezdve északnyugat felől jelentősen csökken a felhőzet. A legtovább a Tiszántúlon marad felhős az ég. A csapadéksáv délkelet felé helyeződik, délelőtt még főként az északkeleti, keleti, illetve a délnyugati megyékben fordulhat elő eső, havas eső, hó, majd fokozatosan megszűnik a csapadék. Máshol egy-egy zápor, hózápor nem kizárt. Az esetlegesen kialakult hóréteg gyorsan elolvad.

 

Az északi, északnyugati szél erős, helyenként átmenetileg viharos lesz, napközben ugyanakkor fokozatosan veszít erejéből a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 4 és 9 fok között valószínű. Késő estére -3 és +3 fok közé hűl le a levegő.

 

Az ország nagy részére, így Heves megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az erős, akár 70 km/h-t meghaladó széllökések miatt. Sok helyen a riasztást is kiadták, jelezve, hogy szinte bizonyos a viharos szél – ez Heves megye egyes járásaira is érvényes:

4-5-szél-riasztás

4-5-szél-riasztás-

A szöveges figyelmeztetés szerint vonuló front miatt még több helyen fordulnak elő a kora reggeli órákban viharos széllökések (~70 km/h), elsősorban a front vonalában. Mögötte is még a délelőtti órákban előfordul egy-egy 60 km/h körüli lökés, majd délutánra tovább mérséklődik a szél (az erős lökések megmaradnak). Délután már legfeljebb csak záporos csapadékban (zápor, hózápor, hódarazápor) fordul elő 70 km/h körüli széllökés.

 

A front csapadékában az eső, zápor mellett havas eső, hó is megjelenik. Mérhető hóréteg legfeljebb a hegyvidéki tájakon fordulhat elő, másutt maximum lepelnyi réteg képződhet (de síkvidéken a latyak a legvalószínűbb). Reggelre a hegységekben lepel - 5 cm-es olvadozó, nedves, tapadó hóra lehet számítani. Napközben a magasabb hegycsúcsok kivételével mindenütt gyorsan elolvad a hóréteg.

 

(Indexfotó: unsplash.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló