2024. július 22., Magdolna

Környék ügye

#miskolc #borsod-abaúj-zemplén megye #szarvas

Szarvas Miskolcon: a körülmények miatt az állat kilövése volt a legjobb megoldás a hivatásos vadász szerint

Barna Benedek 2021.11.02. 17:18

Sokan felháborodtak az állat megöléséről szóló hírre. A szakember elmondta, miért nem csak elkábították.

 

Portálunk is megírta, hogy a szomszédos megyeszékhelyen vasárnap a belvárosba tévedt egy szarvasbika, amelyet a kiérkező szakemberek végül kilőttek. A hír nagy felháborodást keltett, ennek kapcsán a Borsod Online megkereste Berta Béla hivatásos vadászt – aki ott volt a miskolci temetőben az álat lelövésekor –, és megkérdezték, miért nem lehetett inkább elaltatni a nagyvadat.

Amikor a rendőrség értesített a történtekről, a temetőben több száz, de az is lehet, hogy több ezer ember tartózkodott, hiszen halottak napja közeledett. Előfordulhatott volna, hogy a vad megriad, elkezd futni, és bár szándékosan nem támad emberre, de a 120 kilós testével könnyen elsodorhatott, feldönthetett volna bárkit, agancsával pedig sebesülést okozhatott volna. A személyi sérülést vagy tragédiát kellett akkor megakadályozni

– mondta el a vadász.

 

Berta Béla hangsúlyozta: a vadászoknak csak golyós puskájuk van, altatólövedékre nincs engedélyük. Utóbbit ugyan lehetett volna keríteni a Miskolci Állatkertből, de a tapasztalatok alapján csak több óra leforgása alatt. Ha pedig sikerül is, akkor szükség lett volna egy vadszállító járműre, amit Budapestről, a cirkusztól lehet kölcsönözni, de az legalább két napba telt volna. Ezután állatorvosi vizsgálatnak kellett volna alávetni a szarvast, hogy nem beteg-e, ami szintén több nap.

 

 

"További kérdés lett volna, hogy az eredmény megszületéséig hol legyen a vad. A Miskolci Állatkertbe nem lehetett volna elvinni az állat-egészségügyi szabályok miatt. Vadászterületre sem vihettük, éppen azért, mert ha beteg, az veszélyt jelentett volna az ottani vadállományra. Vadászható állat menhelyre sem szállítható" – mondta a hivatásos vadász.

Az adott körülmények között a kilövés volt a leghumánusabb, leggyorsabb és legjobb megoldás

– tett hozzá.

Szerencsére nem történt baleset a városban kóborló szarvas miatt, de ha történt volna, akkor a közösségi oldal attól lenne hangos, hogy miért nem cselekedtünk időben

– jegyezte meg.

miskolc-szarvas
Kép forrása: Facebook

A boon.hu megkereste a a Miskolci Állatkertet is, hogy rákérdezzenek, nekik valóban van-e altatólövedékük, és azt rövid időn belül a szükséges helyre tudják-e szállítani. Az intézmény vezetője azonban csak az önkormányzat sajtóosztályának engedélyével nyilatkozhat, így a lap hozzájuk fordult engedélyért, de nem kaptak választ.

 

Illegálisan tarthatták

 

A dámszarvas Miskolc környékén nem őshonos – legközelebb a Taktaközben, Prügy környékén él –, és abból, hogy a Miskolcon kóborló példány nem félt sem az autóktól, sem az emberektől, a hivatásos vadász arra következtet, illegálisan tartott állat volt.

 

"Most van a szaporodási időszak, a bika valószínűleg elindult nőstényt keresni. Dámszarvast egyébként lehet tartani például vadaskertben, de csak vadászati hatósági engedéllyel, és a szigorú tartási körülmények betartásával. Ha ez a dámszarvas vadonélő lett volna, akkor teljesen máshogy viselkedik. Az autóktól és az emberektől megriadt volna, és menekült volna tőlük minél távolabb. Mi azonban 20 méterre mentünk hozzá közel kocsival, de még csak a fejét sem fordította felénk."

 

A vad a magyar állam tulajdona, kilövés után a vadászok tulajdonába kerül. A vadászok mintát vettek belőle, amit eljuttattak az állatorvosnak, és ha a szarvas egészséges volt, akkor ugyanúgy, mint vadászat után, feldolgozzák.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló