2024. február 24., Szökonap

Környék ügye

#tűz #hadházy ákos #egererdő #tűzoltó #szabadtéri tűz

Szándékos gyújtogatások is okozhatják a környéken pusztító szabadtéri tüzeket

Kovács Dávid 2022.03.31. 07:05

Több erdőrészletben jelentős kár keletkezett, az éjszakába nyúlóan dolgozó tűzoltók kimerültek, a váltáskor gyakran "emberi roncsokként" adják át a munkát. Több forrás is azt állítja, a szabadtéri tüzek gyakran szándékos gyújtogatás eredményei.

 

Néhány nappal azután, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kifakadt az országban – különösen az északkeleti régióban –  megszaporodó szabadtéri tűzesetek miatt, az Egererdő is a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet a környéken kialakuló tüzek problémájára.

 

Ez a probléma pedig nem csillapszik: szerda este a katasztrófavédelem arról számolt be, hogy Zabar és Domaháza kötött mintegy kilencven hektáron égett az erdő és az aljnövényzet. A helyszínen három megye tűzoltói dolgoztak. A tűz még a reggeli órákban keletkezett egy elhanyagolt erdő aljnövényzetében, több helyszínen. A lángok később a fák koronájára is átterjedtek.

katvéd-tűz
Szabadtéri tűzesetek pusztítása (Fotó: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság / Papp László tű. őrm.)

Az Egererdő posztjában arról írnak, hogy szilvásváradi munkatársaik decembertől folyamatos készültségben vannak. A tűzgyújtási tilalom ellenére gyakran riasztják őket erdőtűzhöz az égő állami erdőbe vagy a határos területekre. „Folyamatosan megyünk, mentjük, ami menthető!” – nyilatkozta Bárdos Bence, az Egererdő Zrt. Szilvásváradi Erdészetének fahasználati műszaki vezetője.

 

Az erdészet adatai alapján eddig csak Ózd vonzáskörzetében, több mint ezer hektár terület égett meg, jellemzően kaszálók, nádasok és magánerdők – a prevenciós intézkedések és a tűzpászta ellenére is. Több erdőrészletben jelentős kár keletkezett. „A Szilvásváradi Erdészet sajnos már rutinosan végzi a dolgát” – mondja Bárdos Bence.

Hogy miért keletkezik ilyen gyakran tűz, arról csak feltételezéseink vannak. Valószínű, hogy az esetek között van szándékos gyújtogatás és véletlen balszerencse is, de az erdőgazdaság minden esetben rendőrségi feljelentést tesz

– írják a bejegyzésben.

Fotó: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A posztban több konkrét példát is említenek:

 

Arló községhatárban kb. 50 hektár állami erdőben lobbant fel a tűz, ami a magánterületekkel együtt több mint 200 hektárra terjedt ki.

 

Csernely környékén kb. 3 hektár állami erdő égett, itt csak a vasárnapi gyors beavatkozással sikerült a nagyobb bajt megelőzni.

 

Ózdnál egy csupán nyolcéves erdő, közel 6 hektáron égett. A kimutatható kár 9,5 millió forint, de a valós kár (védett, és nem védett állatok, növények, stb.) felbecsülhetetlen.

 

Az Egererdő posztja szerint az ügyek kivizsgálása és a kárfelvétel még tart, de a közös gondolkodás már megkezdődött, hiszen a katasztrófavédelem és az erdészet közös fórum szervezésével keresi a probléma lehetséges – akár jogi – megoldásait.

 

Hadházyhoz is eljutott a szándékos gyújtogatások híre

 

A szabadtéri tüzek problémájára Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is felhívta már a figyelmet, aki a BAZ megyei Erdőbénye közelében figyelt fel az erdő-és bozóttüzekre. "Az biztos, hogy hatalmas szárazság van, de azt nem értem, hogy miért pont ezen a környéken látni ennyi leégett területet. A klímaváltozás nem valami távoli dolog, ami valaki mással, valahol messze történik. Itt van velünk minden nap" – írta korábbi posztjában, amelyhez több képet is csatolt.

 

Néhány nappal később aztán újabb bejegyzés született a témában, ugyanis több füles is befutott a képviselőhöz.

A tüzek nagy része SZÁNDÉKOS GYÚJTOGATÁS. Az újgazdag földtulajdonosok sokan nem művelik meg a földeket, csak a terület alapon járó támogatásra hajtanak. De az csak akkor jár, ha legalább a gazt lekaszálják. Ezt elvileg egyszer ellenőrzik. Egyszerűbb előtte leégetni a területet, mint többször traktorral kaszálni. Olcsóbb a néhány gyufa, mint a gázolaj és a traktoros munkadíja :tavasz elején leégetik az előző évben kinőtt gazt és nyár elejére pont jól néz majd ki a mező

– írta ebben.

 

Nagyon megdöbbentő információkat kaptam, miután beszámoltam arról, mennyire sok bozót-és erdőtüzet láttam a minap...

Közzétette: Hadházy Ákos – 2022. március 25., péntek

 

A helyi tűzoltók tarthatatlan helyzetével kapcsolatban – teljes terjedelmében, változtatások nélkül – egy levelet is megosztott, amelynek írója a tűzoltók oldaláról mutatja be a problémát. A levél szerzője ebben többek között arról ír, hogy a szabadtéri tüzek megszaporodása a lakosságot is nagy mértékben veszélyezteti, a tűzoltók pedig már így is a "végletekig kimerültek".

Január közepe-vége óta Borsodban szinte minden egyes nap ,szinte minden egyes tűzoltóparancsnokság szinte teljes készenléti állománya kb.délelőttől éjszakáig olyan gaz-, bozót- és erdőtűzeknél van, amit a civil lakosság el sem tud képzelni. Ez a gyakorlatban azt jelenti,hogy a megyénkben az összes parancsnokság és őrs gépjárműfecskendői ( amelyen 4-6 fő van és vizet is szállít) folyamatosan a gaztüzeket oltják. (...) Tehát amíg az érdemi erők a pusztában, a hegyekben oltanak, addig lényegében egy-két különleges szert leszámítva (pl. magasbólmentők) a lakosság teljesen védtelen

– olvasható a levélben.

 

A Hadházynak üzenő tűzoltó levelében szintén arról ír, hogy a szabadtéri tüzek nagyon gyakran szándékos gyújtogatás eredményei. "Tapasztalatunk szerint ezek a tüzek a legtöbb esetben szándékos gyújtogatás miatt keletkeznek. És őszintének kell lenni,ezeket a tüzeket egyrészt olyan gazdák okozzák,akiknek a földjüknek jót tesz egy ilyen tűz, de még több esetben olyan szegregátumok, jellemzően cigánytelepek mellől indul a tűz, amit az ország jelentős részén el sem tudnak képzelni" – állítja.

 

A levélíró szerint a tűzoltók kimerültsége is komoly probléma, hiába végeznek emberfeletti munkát, ha a tüzek száma nem csökken.

Reggelente váltáskor lényegében emberi roncsokat találunk a laktanyában és minden nap tudjuk, hogy ránk is pont ugyan ez vár majd az adott napon. Természetesen mindenki tudomásul veszi,hogy nekünk ez a hivatásunk,de ami most történik az már embertelen

– írja a borsodi tűzoltó. (A teljes szöveget itt lehet elolvasni.)

 

Mint ismert, március 10. óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ahogy korábban beszámoltunk róla, az Upponyi-hegységben található Lázbérci Tájvédelmi Körzetet is komoly veszély fenyegette, napokon keresztül küzdöttek a lángokkal.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló