2021. december 7., Ambrus

Környék ügye

#heves megye #katasztrófavédelem #szén-monoxid-mérgezés

Többeket is megmérgezett a szén-monoxid Heves megyében, a legveszélyesebb a fürdőszoba

2021.04.21. 14:43

Az elmúlt fél év keserű tapasztalatait osztotta meg a katasztrófavédelem.

Habár a hideg időjárás miatt a háztartások többségében még fűtenek, hivatalosan április 15-én véget ért a fűtési szezon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elmúlt volna a szén-monoxid-mérgezések veszélye - fogalmaz a Heves megyei katasztrófavédelem szerdai közleménye.

 

A fűtési szezonban ugyan gyakrabban riasztják a tűzoltókat a mérgező gáz miatt, de ahol nyílt lánggal működő vízmelegítőt használnak, ott egész évben veszélyt jelent a szén-monoxid.

A legtöbb mérgezés és tragédia oka, hogy rossz, elavult, nem karbantartott, esetleg engedély nélkül felszerelt fűtőeszközzel fűtenek, illetve nem megfelelő a szellőzés.

Leginkább azok a nyílt égésterű vízmelegítők jelenthetnek veszélyt, amelyek a szoba levegőjét használják az égéshez, és amelyek környezetében nem megoldott a levegő-utánpótlás. Egy ilyen vízmelegítő rövid idő alatt elhasználja egy kis lakóhelyiség vagy egy kisebb fürdőszoba levegőjét. Egy nem megfelelően szellőző helyiségben hosszabb időt eltöltve az életünkkel játszunk. Hazánkban a mérgezéses esetek 36 százaléka fürdőszobában, 13 százaléka konyhában, ugyanennyi hálószobában, 12 százaléka nappaliban, 26 százaléka pedig egyéb helyiségekben következett be.

co mérő

Három egyszerű módszerrel megelőzhetőek a tragédiák:

  • A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást! Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni.
  • A fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente legalább egyszer szakemberrel kell ellenőriztetni. Használjuk ki erre az otthon töltött időt és hívjunk szakembert!
  • Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik. Fontos a jól megválasztott érzékelő is.

A magunk mögött hagyott fűtési szezonban, 2020. október 15-e és 2021. április 15-e között Heves megyében 19 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt és 6 ember szenvedett mérgezést.

A szén-monoxid mellett a fűtési szezon másik jellemző „károkozói” a kéménytüzek. Az idei szezonban megyénkben 38 kéménytűz volt, a lángok 168 négyzetméteren pusztítottak a kéményekben és a házak, lakások különböző helyiségeiben, ahová a kéményből átterjedt a tűz, jellemzően a tetőszerkezet és a padlás károsodott. 

A lakossági kéményseprés változatlanul ingyenes. Mindenki éljen ennek a lehetőségével! További információ érhető el a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon.

 

(Fotók forrása: Shutterstock)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló