2023. június 5., Fatime

Környék ügye

#felújítás #kisvasút #lillafüred

Sínen a lillafüredi kisvasút felújítása, rá sem ismerünk majd, ha befejeződik

Nagy Donát 2022.04.20. 10:32

Még idén befejeződhet a teljes renoválás.

Fontos szakaszához érkezett a Lillafüredi Állami Erdei Vasút átfogó felújítása, írja a Boon.  A lillafüredi állomás teljes területe, de a fővágány és a mellékvágányok is megújulnak.

A lezárások ideje alatt azonban folyamatosan üzemel a kisvasút, az ideiglenes változásokról többnyelvű táblák adnak tájékoztatást. Jelenleg a Dorottya utca és Lillafüred között lehet vele közlekedni.

Az állomás peronját meghosszabbítják, és egységes térkövet kap. Ezután az alagúttól egészen a Majláthig terjedő szakaszon folytathatják a renoválást. 

lillafüred-vasút-wiki
Fotó: Wikipedia

A lap szerint április végén, május elején tudják majd átadni a megújult és megszépült állomást.

A munkálatok eddig zökkenőmentesen folytak, az anyagok beszállítása sem akadozik, a vállalkozó az ütemterv szerint halad. A nyári időszakban ismét változás történik. Akkor Lillafüred és Garadna között közlekedik majd az erdei vasút. Ezalatt a vállalkozó az alsó szakaszt építi, éppen azért, hogy mire jön a tél, a Mikulás-vonat teljes egészében az új pályán tudjon közlekedni. Az őszi időszak lesz a beruházás végső állomása, akkor újul meg a tó fölötti pályaszakasz is. A teljes kivitelezés száz százalékig állami forrásból történik, 4,3 milliárd forintos projektről van szó. Mára befejeződtek a magasépítészeti munkák, a gördülőállomány, azaz a kocsik és vonójárművek fejlesztése, megújultak az utasfogadó épületeink, a Dorottya utcai ki is bővült, de felújítottuk a kiszolgálóépületeket is, a Majláth-telephelyen a kocsiszínt és a műhelyépületet. Itt komplex magasépítészeti munkákat kellett végezni. Megújították a C–50 típusú mozdonyt, és korhű kialakítást kapott a speciálisan a LÁEV részére gyártott Mk48 típusú dízelmozdony

– sorolta Pintyili Gergely üzemigazgató. Hangsúlyozta: nagyon szeretné, ha már ebben az évben végig lehetne utazni az erdei vasút teljes szakaszán. 

 

 

Címlapképünk: Északerdő Zrt.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló