2022. augusztus 18., Ilona

Környék ügye

#aszály

Sárgulnak és hullanak a falevelek a Bükkben

facebook 2022.07.31. 13:26

Akkora a szárazság, hogy már most olyan mintha ősz lenne

 

Sárguló falevelek és kiszáradt fák találhatók a Zsófia-kilátó környékén. A szárazság annyi fát érint, hogy olyan mintha már október lenne a Bükkben, pedig még augusztus sincs. Felsőhámorban és Lillafüreden pedig seperni kell a lehullott faleveleket. Mihók István, az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti vezérigazgató-helyettese válaszolt a Lillafüred Online kérdéseire.

 

 

-Mi okozza a fák száradását/levelek sárgulását?

 

A száraz, jelentősebb csapadék nélküli téli és tavaszi időszakot forró, száraz nyár követte, ami az erdősítések mellett már az idős erdőket is megviselte. Csapadék mindössze 140-160 mm hullott január elejétől mostanáig a Borsod-Abaúj-Zemplén megye erdőségeinek csaknem felét kezelő ÉSZAKERDŐ Zrt. illetékességi területének jelentős részén. Az átlagos csapadékmennyiség töredéke esett az első félévben, a légkör páratartalma messze elmarad az ilyenkor szokásostól. (Az alacsony páratartalom miatt száradhatnak főként a levelek-a szerk).

 

 

-Milyen mértékű a kár/mekkora a gond?

 

Korábban előfordult, hogy a nyári szárazság miatt augusztus végére az idős fák elhullajtották leveleiket jelentősebb következmények nélkül. Ezekben az években a fák éves növedéke visszaesett, azaz az évgyűrűk szélessége keskenyebb volt az átlagosnál. A tölgyesekben jelenlévő csipkéspoloska károkozása – ami a tölgyesek szinte egyöntetű sápadását, a fotoszintézisre alkalmas levélfelületének csökkenését okozza a levéllemez szívogatásával – majd csak augusztusban éri el a csúcspontját. A változásokat folyamatosan monitorozzuk, és megfelelő erdőgazdálkodási módszerekkel ellenállóbb erdőket hozunk létre.

 

lf3

 

-Mit eredményez ez a jövőben?

 

A fiatal erdősítésekben jelentős aszálykárok keletkeztek, természetesen itt a hiányzó csemetéket az őszi-tavaszi erdősítési szezonban pótoljuk. Azonban már az idős fák lombjának külső pereme, olykor a teljes lombkorona is elkezdett száradni, ami már a szakembereken kívül az erdőt látogató turistáknak is szembetűnő. Tovább rontja esztétikailag a képet, hogy a bükkmakk kupacsa – azaz a magház – már most, sok esetben beérés nélkül levörösödött, s nagy felületen mutat súlyosnak látszó képet.

 

[Fotók:Horváth Csongor]

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló