2021. június 20., Rafael

Környék ügye

#nógrád megye #napfogyatkozás

Ilyen az, ha a Hold "kiharap" egy kis darabot a napkorongból – FOTÓK

Barna Benedek 2021.06.10. 14:56

Itthonról is megfigyelhető volt a csütörtöki, részleges napfogyatkozás.

Csütörtökön gyűrűs napfogyatkozás volt ami azt jelenti, hogy a holdkorong nem tudja egészen eltakarni a Napot, így egy látványos fénygyűrű megmarad a fekete holdperem körül. Ennek oka, hogy a Hold éppen földtávolban jár, és kisebb méretűnek látszik, mint a napkorong.

 

A különleges jelenség érkezéséről beszámoló Svábhegyi Csillagvizsgáló jelezte, hogy ez a gyűrűs napfogyatkozás a maga teljességében csak Kanada északi részén, Grönlandon, majd Szibériában és a Távol-Keleten élvezhető, Magyarország ugyanis ezúttal a részleges fogyatkozási sáv külső határán helyezkedett el.

 

Míg Budapestről a holdkorong a napátmérő 8 százalékát takarta ki, Szegedről mindössze a 4 százalékát. A részleges fogyatkozás nagyjából 12 óra 4 perckor kezdődött Budapesten, a maximális kitakarás 12 óra 45 körül volt és 13 óra 27 körül válik el végleg a két égitest egymástól. Ettől pár perces eltérések lehettek az ország többi részén.


Szabad szemmel nem lehetett észrevenni a jelenséget, naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel viszont jól megfigyelhető volt.

 

Mocsári Balázs Demjénről fotózta le a részleges napfogyatkozást:

napfogy2

Az MTI fotósa, Komka Péter a Nógrád megyei Bánkon készített képet a jelenségről:

D_KOM20210610001

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló