2024. május 23., Dezső

Környék ügye

#bnpi #quad

Quadozókat fogtak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai

Csarnó Ákos 2024.04.04. 16:05

Védett természeti és Natura 2000 területeinken hosszú évek óta jogszabályok tiltják az engedély nélkül történő közlekedést – írta a Bükki Nemzeti Park  igazgatósága közleményében.

 

Ez a természeti kincseink védelme érdekében is szükséges. Az erdőkben, gyepeken közlekedő járművek (pl. személygépkocsi, motorkerékpár, kerékpár, quad stb.) ugyanis jelentős mértékben károsíthatják, zavarhatják a természeti értékeket, valamint azok élőhelyét.

 

A nem egyszer nagy sebességgel, nedves-felázott talajviszonyok közt kedvtelési célból történő közlekedés a talajfelszín élővilágát, rengeteg kétéltűt, hüllőt és ízeltlábút pusztíthat el, a járművek növényeket taposhatnak ki, élőhelyeket tehetnek tönkre. A megbolygatott talajfelszínen fellépő erózió, az inváziós fajok megjelenése további természetvédelmi problémákat okoz. Éppen ezért szükséges ezeknek a tevékenységeknek a szabályozása, bizonyos esetekben engedélyhez kötése, melyről itt olvashatnak.

 

A beköszöntő tavasz olykor a járművek tulajdonosait is tiltott tevékenységre ösztönzi, ami ellen végső esetben hatósági intézkedést kell foganatosítani.

Egy ilyen, az illegális terepmotorozás és quadozás elleni, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának összehangolt akciójára került sor a közelmúltban a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzetben. A védett és Natura 2000 terület szívében tíz quad vezetőjét sikerült megállítani és eljárás alá vonni. A qaudok vezetői ellen közigazgatási hatósági eljárás indult.

 

Fotó: BNPI Természetvédelmi Őrszolgálat

 

A visszhangot kiváltó esemény az erdő- és gyepgazdálkodók, a vadásztársaságok és a kirándulók körében is nagy megelégedést váltott ki, igazolva, nemcsak természeti, hanem gazdagsági és társadalmi kárt is okoznak a tilosban járók.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló