2024. április 19., Emma

Környék ügye

#mátra #magyar közút #parádsasvár #motorozás #sebességkorlátozás

Motorozás a Mátrában: a polgármesterek korlátoznák a sebességet, a Közút szerint ez nem indokolt

2021.04.08. 15:27

Nem látszik megoldás.

Tavaly ősszel portálunk is beszámolt a parádsasvári önkormányzatnak arról a kezdeményezéséről, hogy a biztonságosabb közlekedés érdekében a Galyatető-elágazás és Parádsasvár-elágazás között tiltsák ki a motorosokat a 24-esen "minden év március 15. és november 30. közti időszakban, hétvégénként péntek 12.00 óra és vasárnap 22.00 óra időtartamban, valamint ünnep- és munkaszüneti napokon". Ez viszont a motorosok körében nagy felháborodást váltott ki.

 

Ősszel a rendőrség közvetítésével egyeztetés indult, Holló Henrik parádsasvári polgármester azonban most a heol.hu-nak nyilatkozva arról beszélt, hogy minden szándéknyilatkozat ellenére ott folytatódik minden, ahol tavaly abbamaradt.

Újra elözönlötték az utat az idejüket mérő, versenyszerűen száguldozók. A balesetveszély mellett az állandó motorbőgés is probléma. Mi üdülőfalu vagyunk, a csend, a nyugalom jelentené megélhetésünket

- fogalmazott a településvezető, aki szerint a petíciójukkal mindössze annyit értek el, hogy a rendőrség fokozott ellenőrzést ígért, a Közút viszont semmit sem tesz, még sebességkorlátozó táblákat sem helyezett ki, pedig kérték.

 

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a társaságuk tavaly novemberben a 24-es főút érintett szakaszán három helyszínen helyezett ki fluorneon sárga háttérrel ellátott, balesetveszélyes helyre figyelmeztető táblákat. Emellett azt is elmondta, hogy a motorosok esetében a nagy hanghatást okozó, hatezer fölötti fordulatszámok már a 100 kilométer per óra feletti sebességtartományban vannak, éppen ezért a Közút szerint túlszabályozás lenne a megengedett 90-es sebesség korlátozása. 

 

A Közút kommunikációs osztályvezetője hangsúlyozta, hogy a gyorsaság és zajkibocsátás ellenőrzésére nincs jogosultságuk, és nem rendelkeznek a szabálytalanul nagy sebesség elérését fizikailag lehetetlenné tevő eszközökkel. A szabálytalanságok visszaszorítását szerintük csak állandó ellenőrzésekkel, hatósági intézkedésekkel lehet elérni, ami a rendőrség hatáskörébe tartozik.

motor
Fotó: police.hu

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló