2022. november 28., Stefánia

Környék ügye

#katasztrófavédelem #ostoros #ostorosi-víztározó

Gondok adódtak Ostoros tavánál, a víztározó leengedését kérte a katasztrófavédelem

2021.03.21. 10:02

Csak akkor tölthetik majd fel újra, ha feltárták és kijavították a hibákat.

Ostoros Facebook-oldalán a héten arról számoltak be, hogy a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság március elején közölte az Ostorosi-víztározó tulajdonosait "a gát árapasztó műtárgy megrongálódása következtében beállt vízbetörés miatt" a víz leengedésére kötelezte. Mint írták, a vízbetörés megszüntetéséhez haladéktalanul szükséges a víztározó előürítése, majd a hiba feltárása és megszüntetése, ennek időtartamáról és módjáról ugyanakkor további információ nem áll rendelkezésre.

 

A vizet az Ostoros-patakon keresztül eresztik le. Böjt László polgármester a heol.hu-nak elmondta, hogy az elmúlt két hétben több mint egy métert csökkent a vízszint, amit addig apasztanak, amíg a javításokhoz megfelelő nem lesz.

 

A településvezető az egerhirek.hu-nak nyilatkozva beszélt arról, milyen problémák merültek fel. Mint mondta, rossznak mondható a földgát állapota is, vaddisznótúrások vannak rajta, emellett a zsiliprendszer sincs megfelelő állapotban, az úgynevezett fenékleürítő nem működik megfelelően, és a vizsgálatok során kiderült, hogy gát alatti alagút is szivárog. A polgármester közlése szerint a Katasztrófavédelem és a vízügyi hatóság megállapította, hogy a Tarnamenti Vízgazdálkodási Társulás az elmúlt időszakban nem látta el megfelelően a feladatát, a karbantartás hiánya pedig ezt eredményezte.

 

Noha a tó elsődleges feladata az árvízvédelem, horgászatra is rendelkezik engedéllyel, és a Böjt László tájékoztatása szerint törekedni fognak arra, hogy a hibák kijavítása után ez a jövőben is megmaradjon. Most azonban az elsődleges a környékbeliek védelme: ha a leeresztett állapotban sikerül majd minden hibát feltárni és kijavítani, akkor vissza lehet tölteni a tározót.

ostorosi-viztarozo-szinok-gábor

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló