2023. március 29., Auguszta

Környék ügye

#zöldfül #állatkert #örvös mangabé #miskolci állatkert

Örvös mangábé kölyök született a Miskolci Állatkertben

Nagy Donát 2022.04.23. 18:32

Mi más is lehetne a veszélyeztetett faj kicsinye, mint cuki.

A veszélyeztetett főemlősöket mindössze két és fél éve tartjuk, mégis már a második kölyök jött a világra a csapatban. Az egyhónapos utóddal együtt így most nyolc tagot számlál a létszámuk nálunk

– írja az állatkert Facebook-oldala.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Az intézmény honlapja szerint az állatkert – és Magyarország – első örvös mangábé kölyke, Kirabo 2020 szeptemberében jött a világra. A csapat legifjabb tagja csaknem napra pontosan másfél évvel később, idén március 17-én született. Anyja már rutinos szülő, hiszen a mostani kölyök már a hatodik kölyke, akit a már megszokott tapasztalattal, nagy gondossággal nevel. A csapat fiatal tagjai persze mindannyian nagyon kíváncsiak az új jövevényre, aki azonban egyelőre még anyjával tölti minden idejét.

 

Az örvös mangábék kölykei mintegy öt és fél hónapos vemhesség után jönnek a világra. A kölykök életük első heteiben folyamatosan anyjuk hasán kapaszkodnak. Néhány hét elteltével már el-elhagyják anyjukat, és az idő múlásával egyre jobban eltávolodnak tőle. Külső megjelenésük is így változik folyamatosan, hiszen a világra jövő utódok arcbőre világos, amely csak később kezd el sötétedni. A felnőttekre jellemző vörös szőrzet a fejük tetején is csak két-három hónapos korukban kezd látszani, de közel féléves korukra alakul ki a kifejlett egyedek jellegzetes szürke-fehér-vörös színezete.

 

A Miskolci Állatkerben immáron nyolc örvös mangábé él: a két szülő állat, Valerius és Sina mellett öt kölykük, Alice, Ajo, Fridoline és Kirabo után az alig egyhónapos legifjabb utód, valamint Elani, egy tavaly érkezett nőstény alkotják a csapatot. Ezzel az európai állománynak több, mint egytizedét Miskolcon lehet látni, mivel a nyilvántartások alapján 17 állatkertben mindössze 72 egyede él. A szaporodásuk pedig igazán eseményszámba megy, hiszen az elmúlt 12 hónapban mindössze 4 kölyök jött a világra kontinensünk állatkertjeiben.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló