2023. december 9., Natália

Környék ügye

#poroszló #tisza-tavi ökocentrum

Októberben ajándék belépőt adnak a Tisza-tavi Ökocentrumban a használt mobilokért

Barna Benedek 2022.09.07. 11:00

Néhány hétre egy mobiltelefon-visszagyűjtő kampány gyűjtőpontja lesz a poroszlói Ökocentrum.

 

Ajándék, ingyenes belépőt ad a Tisza-tavi Ökocentrum a használt mobilokért – írta meg az I Love Tisza-tó Magazin a Poroszlón található Ökocentrum közlése nyomán.

 

Az intézmény a KÖVET Egyesület mobiltelefon-visszagyűjtő programjában vesz részt, amely az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület közös "Passzold Vissza Tesó!" elnevezésű kampányához kapcsolódik. A szervezetek célja, hogy a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat minél nagyobb mennyiségben visszagyűjtsék.

 

"A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, köztük sok un. konfliktusos ásvány például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik" – részletezik a program leírásában.

 

A kampánnyal tehát ezt a folyamatot szeretnék megfékezni: ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog. 

A Tisza-tavi Ökocentrum 2022. október 3. és 21. között fog a kampány gyűjtőpontként működni.

Mint írták, aki október 3-a és 21-e között elviszi, és az Ökocentrum pénztárában leadja a már nem használt, felesleges mobilát, nemcsak a környezet védelméhez és a gorillák élőhelyeinek megmentéséhez járul hozzá, hanem részt vehet az "Egyet fizet kettőt kap" akciónban, azaz egy darab alap belépőjegy áráért 2 belépőt adnak neki.

 

Alább megtekinthető a "Passzold Vissza Tesó!" kampány videója, a programmal kapcsolatos további részletek pedig ezen a linken olvashtók.

 

 

(Indexfotó: Oláh Tibor / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló