2024. július 20., Illés

Környék ügye

#környezetszennyezés #akkumulátor #akkumulátor feldolgozás

Nem engedélyezett gép okozott robbanást a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozóban tavaly

Csarnó Ákos 2023.08.09. 08:41

 

A hatóságokhoz be nem jelentett, engedéllyel nem rendelkező technológia kipróbálása okozta a bátonyterenyei akkumulátor-újrahasznosító üzemben tavaly történt robbanást – írta a Népszava a birtokukba jutott dokumentumokra hivatkozva.

 

Az iratok alapján megállapítható, hogy a felrobbant akkumulátor-újrahasznosító berendezés 85 elemében tért el a szabályostól, az üzemeltetésére pedig nem volt engedélye a dél-koreai SungEel Hitech Hungary Kft.-nek. A cég képviselői a berendezés működtetéshez szükséges dokumentációt sem tudták bemutatni.

 

A lap szerint a hatóságok más problémákkal is találkoztak, például a kemencébe – szintén engedély nélkül beépített – gázégővel elégetett gázt „ismeretlen módon vételezték”, emellett hiányzott a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységről szóló hatóságoknak címzett bejelentés is.

 

A robbanás után több hónappal a helyszínen vett minták között akadt olyan, amelyben az emberre veszélyes toxikus anyag mennyisége 3,5-szerese volt az egészségügyi határértéknek. A „fellelt szennyezés mértéke már minimális emberi tevékenység mellett is jelentősen ártalmas, ha belélegzik, míg jelentősebb fizikai munka mellett kiemelt kockázatot jelent” – áll a dokumentumokban.

 

Korábban írtunk arról, hogy ún. technológiai robbanás történt a bátonyterenyei Ipari park egyik telephelyén. A katasztrófavédelem nagy erőkkel vonult a helyszínre, kilenc járművel összesen harminc tűzoltó érkezett. Egy férfit súlyos, kettőt könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba, a negyedik személyt a helyszínen látták el.

 

Pár napja arról is írtunk, hogy Abasáron pedig 1000 hordónyi akkumulátor-temetőt találtak.

 

indexkép: MTI/Komka Péter

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló