2024. február 24., Szökonap

Környék ügye

#heves megye #mátrai erőmű #visonta #mvm

Néhány napra lekapcsolták a Mátrai Erőművet, de ezt alig vette észre bárki is

Kovács Dávid 2022.07.12. 10:17

Hosszú idő óta most először szembesült a magyar villamosenergia-rendszer a visontai erőmű leállításával. És meg se rezzent.

 

Július 7-én, azaz múlt csütörtökön, nulla órától leállt a Mátrai Erőmű, az MVM Zrt. lignittüzelésű erőműve, hívta fel a figyelmet keddi cikkében a Napi.hu.

 

A gazdasági portál cikke szerint a visontai erőmű hosszú ideje csak két üzemképes és működési engedéllyel rendelkező szenes blokkja múlt csütörtök és vasárnap között nem termelt.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az MVM múlt szerdán jelentette be a leállást, közleményükben tervszerű, éves karbantartási munkát emlegettek, "melynek célja a közös füstgázrendszeren levő hibák elhárítása".

A javítások elvégzéséhez a szénportüzelésű blokkok üzemen kívül helyezése szükséges. (...) A blokkok leállítása és indítása során a kéményen a szokásostól eltérően sötétebb füst fog távozni

– írták.

 

A rendszerirányító Mavir Zrt. hivatalos adatközlése szerint a visontai két szenes blokk leállítása gond nélkül megtörtént csütörtökön, és szinte fel sem tűnt, hogy az erőmű eltűnt a hazai energiamixből. Sem az importarány, sem a meglévő, igénybe vett gázerőműves kapacitások nem ugrottak meg, nem kellett más egységeket a Mátrai Erőmű helyébe állítani. Közben persze a Paksi Atomerűmű mind a négy blokkja termelt.

 

A Napi.hu cikke arra is felhívta a figyelmet: nemcsak a leálltást nem verték nagydobra, hanem azt sem, hogy a valaha 950 megawattra (MW) épített blokkok már jó ideje jó, ha aktuálisan 450 MW körüli teljesítményre képesek. Érdemes megjegyeznii: az MVM közleménye nem részletezi, hogy a szokásosnál sötétebb füst szennyezőbb-e, és hogy a környéken élőknek ezért érdemesebb volna-e erre az időre bezárniuk az ablakaikat, esetleg kerülniük a szabadban való tartózkodást.

 

A szöveg arra viszont kitér, hogy a nagyjavítás hétfői befejezése után ún. meleg üzemi próbák következnek, ami miatt a sötétebb füst továbbra is előfordulhat. "A 3 napos próbaüzem ideje alatt a szokásostól eltérően - hasonlóan a július 7-10. közötti időszakhoz - sötétebb füst fog a magas kéményen távozni" – írják, a cég pedig a lakosság türelmét és megértését kéri.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló