2024. február 24., Szökonap

Környék ügye

Most már biztos: Mészáros Lőrinc cége szennyezte be a Bene-patakot

2019.11.30. 00:00

Előkerült a hivatalos dokumentum.

 

Tavaly július végén napokon át bűzös, habos víz folyt a Bene-patakban Detknél, nem messze a Mátrai Erőműtől, a katasztrófavédelem pedig arra jutott, hogy

 

 

Mészáros Lőrinc keményítőgyára, Viresol Kft. volt a szennyezésért felelős,

 

 

ám az erről szóló határozatot mindeddig titkolta a katasztrófavédelem. Az ügyről az Átlátszó ír.

 

A víznek először zöld színe volt, majd szürkés és fekete iszapos lett, mint a mocsár. Az ügyben érintett hatóságok – vízügy, kormányhivatal, katasztrófavédelem – bejelentés alapján vizsgálatokat indítottak. A katasztrófavédelem mint vízügyi hatóság később arra jutott, hogy az Őzse-völgyi ipari víztározóból leeresztett, magas szervesanyag-tartalmú víz okozta több patak szennyeződését.

 

 

Mostanáig tehát az sem derült ki, hogy az azonos visontai telephelyen működő két cég, a Mátrai Erőmű Zrt. és a Viresol Kft., tehát a hőerőmű és a keményítőgyár közül melyik okozta a szennyezést. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  2020. augusztus 31-ig adott határidőt a Viresol-nak, hogy műszaki átalakítással megakadályozza, hogy a telephelyéről elvezetett vizek a Mátrai Erőmű  Őzse-völgyi víztározójába juthassanak.

 

A határozat szerint

 

biztosítani kell, hogy a telephelyen keletkező szennyezettnek minősülő csapadékvizek megtisztítsák.

 

Az is kiderült, hogy az erőmű tározójába vezeti ipari szennyvizét a Viresol, továbbá a telephelyén összegyűlt csapadékvizét a Viresol Kft., amelynél szabálytalan hulladéktárolást állapítottak meg – a Heves Megyei Kormányhivatal a hulladékok haladéktalan elszállítására kötelezte a Viresolt.

 

A Mátrai Erőműnél november elején már volt egy gyanús ügy, amikor az erőmű több dolgozója szúrós szagú gázt észlelt, zsebeikben a fémpénzek elszíneződtek és többen rosszul lettek. A katasztrófavédelem szerint egy, a telephely területén lévő technológiai víztározóban képződött a kén- és foszfortartalmú gáz, feltehetőleg az ott felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt.

 

A Viresol Kft. keményítőgyárat 2019 februárjában adták át, a beruházás 33 milliárd forintból valósult meg, ebből a kormány 6,2 milliárd forintot állt.

 

Kiderült végre: 17 milliárdot fizetett az állam Mészáros Lőrincnek a Mátrai Erőműért

Lezárult az adásvétel. Március 26-án a lezárult a Mátrai Erőmű adésvétele, amit a Magyar Villamos Művek végül 17 milliárd 440 millió forintért vett meg, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az internetre költözött kormányinfón - írja a 444.hu. A miniszter azt mondta, a kormány stratégiai fontosságúnak tartja az erőmű klímavédelmi elvárásoknak megfelelő átalakítását.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló