2024. július 20., Illés

Környék ügye

#fagy #bükk-fennsík

Mínusz 23 fokot mértek a Bükkben

Csarnó Ákos 2024.01.10. 16:33

Könnyen lehetne akár 30 is.

 

 

Ma hajnalban a Bükk-fennsíkon, a Mohos-töbörben -22,95°C-on állt be a hőmérő – adta hírül közösségi oldalán a Mohos-töbör mikroklíma kutatás, ME Földrajz-Geoinformatika Intézet. 

 

A körülmények adottak voltak az inverziós légrétegződés kiépüléséhez a töbrön belül, hosszú idő óta a legkevésbé zavart görbét rögzítették a múlt éjszaka. Szerintük az éjfél körüli időszakos szél általi zavarás nélkül a görbe minimumértéke -25 fok alatt lett volna.

 

 

 

 

Ráadásul az éjszaka második felében rétegfelhőzet alakult ki az ország felett, ami tovább csökkentette a kisugárzás mértékét. Kiemelik, hó nélkül ezek a reális értékek a fennsíkon, azonban hóborítottság esetén a fennsíki töbrökben hasonló körülmények között könnyedén mínusz 30 fok alá eshet a hőmérséklet. És bár most nincs egybefüggő hótakaró a Bükk-fennsíkon, de hosszú még a tél – jegyezték meg. 

 

indexkép: Getty Images

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló