2022. január 18., Piroska

Környék ügye

#eger #heves megye #kéményseprés

Megvan, mikor érkeznek 2022-ben Egerben és Heves megyében a kéményseprők

Barna Benedek 2022.01.03. 18:31

Közzétették a sormunkaterveket.

 

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ, mint kéményseprő-ipari szerv elkészítette és közzé tette a 2022. évi kéményseprőipari sormunka ütemterveit – számolt be az EgerInfo.

 

A katasztrófavédelmi honlapon közzétett táblázatokon megyei bontásban, településenként látható, hogy hol, melyik hónapban végzik kötelező tűzmegelőző munkájukat a kéményseprők. A Heves megyei táblázat alapján

Egerben, Gyöngyösön és Hatvanban hétfőtől, azaz január 3-tól egészen november 30-ig tart a munka, Hevesen január 3-tól április 29-ig, míg a többi környékbeli településen 1-2 hónapot jelöltek ki.

A sormunka a kéményseprőipari szerv vagy kéményseprőipari szolgáltató megrendelés nélkül, rendszeres időközönként, tűzbiztonsági okból ingatlanról-ingatlanra járva, úgynevezett "sorban" végzett ellenőrző tevékenysége.

 

Az ellenőrzés kiterjed az ingatlanhoz tartozó tüzelőberendezés égéstermékének elvezetésére szolgáló kémény, tartalékkémény, továbbá a bekötő- és összekötő elemek, valamint ezek tartozékainak átvizsgálására, szükség szerinti tisztítására, négyévenkénti műszaki felülvizsgálatára.

 

A sormunka keretében a kéményseprő az alábbi feladatokat végzi el:

 

– az égéstermék-elvezető ellenőrzését, szükség szerinti tisztítását
– minden negyedik évben az égéstermék-elvezető műszaki felülvizsgálatát
– a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő utánpótlásának ellenőrzését, figyelembe véve a levegő-utánpótlást befolyásoló műszaki berendezések, vagy egyedi beavatkozások hatását is
– az égéstermék paramétereinek ellenőrzését
– az összekötőelem ellenőrzését és szükség szerinti tisztítását
– a szén-monoxid-érzékelő berendezésre vonatkozó műszaki követelmények teljesülését, valamint ellenőrzi az érzékelő működőképességét

 

Fontos, hogy a társasházzá nem alakult, és gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepként be nem jegyzett egylakásos ingatlanok tulajdonosai – azaz zömmel családiház-tulajdonosok – részére a sormunka nem kötelező, de ajánlott.

 

Az ingyenes sormunka iránti igényét időpontfoglalással jelentheti be:

 

– Online az ügyfélszolgálat oldalon az „időpontfoglalás” elektronikus űrlap kitöltésével
– Telefonon a 1818 9 1 1-es menüpontban
– e-mailben a kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu címen
– Írásban a BM OKF GEK részére címzetten a 1903 Budapest, Pf.: 314. címen
– Személyesen, nyitvatartási időben a megyei ügyfélszolgálati pontokon (a megyei ügyfélszolgálati iroda elérhetősei ITT olvashatók)

 

A gazdálkodó szervezetek tulajdonában vagy használatában lévő egylakásos ingatlanoknál a kéményellenőrzés a tüzelő- fűtőberendezés fajtájától függően évente vagy kétévente kötelező. A kéményseprőipari tevékenységet megrendelésre a területi kéményseprőipari szolgáltató végzi, költségtérítés ellenében (a kéményseprőipari szolgáltatók listája ITT érhető el, vagy a gyakran ismételt kérdések között keressen rá: Ki az én kéményseprőm?

 

(Indexfotó: Honéczy Balázs / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló