2022. november 26., Virág

Környék ügye

#bükk #bükki nemzeti park #vadmacska #szervál

Sikerült megtalálni és befogni a Bükkben kószáló szervált – VIDEÓK

Barna Benedek 2021.11.24. 15:09

A vadmacskát a fővárosi állatkert természetvédelmi mentőhelyére szállították.

 

Portálunk is beszámolt róla, hogy egy afrikai vadmacska bukkant fel a Bükkben. A napokban Borsodnádasdnál és Eger közelében is lencsevégre kapott szervált mostanra biztonságba helyezték: a Bükki Nemzeti Park a honlapján adta hírül, hogy két természetvédelmi őrüknek kedd délután sikerült megtalálni és befogni a rendkívül legyengült állapotban lévő állatot.

 

Mint írták, aznap kora délután új információt kapott a napok óta Ózd környékén kóborló ragadozóról. Egy kárpáti borzdereseket tartó borsodnádasdi gazda látta az állatot a település szélén és értesítette a helyi rendőrőrsöt, ők pedig a természetvédelmi őrszolgálatot. A természetvédelmi területfelügyelők a szükséges felszereléssel haladéktalanul a helyszínre indult, ahol egy gazdálkodó segítségével hamar megtalálták az állatot.

 

A szervál a házaktól 150 méterre, egy erdős területen napozott. Minthogy ismeretlen eredetű volt az állat, viselkedése pedig kiszámíthatatlan, körültekintően közelítették meg. A ragadozó a hangokra reagált, majd a magukkal vitt csalétek is felkeltette az érdeklődését. A szervál óvatosan indult feléjük, s az élelemmel centiméterről centiméterre irányították a ketrechez.

 

 

Hosszabb időbe telt, míg végül sikerült figyelmét kijátszva teljesen beterelni abba és bezárni. Viselkedése alapján látszott, hogy emberhez szokott példány. Előélete miatt az elmúlt napokban önálló táplálékszerzésre csak korlátozottan lehetett lehetősége, amit rossz kondíciója is sejtetett. A nemzeti park honlapján hangsúlyozták: a hazai körülmények (pl. november végi hideg időjárás, a zsákmányolás nehézsége vagy inkább lehetetlensége egy feltehetően fogságban nevelt ragadozó esetében) gyakorlatilag nem teszik lehetővé a nálunk idegenhonos fajnak minősülő szervál számára, hogy tartósabban megmaradjon a szabad természetben.

 

A szervált az esti órákban a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére szállították, ahol szakállatorvosi felügyelet alá került. Az állatkert honlapján azt írják, valószínűleg épp időben sikerült befogni a szervált, mert a vadmacska a korábban közzétett felvételekhez képest kissé már lefogyott, megviseltebbnek tűnik. "Láthatóan nagyon éhes volt, így elégedetten fogyasztotta a neki felkínált táplálékot. Most azon dolgozunk, hogy helyreállítsuk a kondícióját. Többféle finomságot is kínálunk neki, mert azt ugyan tudjuk, hogy mi mivel etetnénk egy szervált, de azt nem tudhatjuk, hogy kifejezetten ezt az állatot eddig pontosan mivel etették és mennyire változatosan, mi a kedvence, és mi az a táplálék, amelyikkel esetleg eddig még soha nem is találkozott" – fogalmaztak.

 

 

Hozzátették:

a kalandos sorsú szerválban azonosító chipet is találtak, ennek adatai alapján a hatóságok megkezdték az ügy körülményeinek tisztázását.

(Indexkép forrása: Fővárosi Állat- és Növénykert / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló