2023. december 11., Árpád

Környék ügye

#nyitrai zsolt #egerszólát #villámárvíz

Megmenekülhet egy újabb villámárvíztől Egerszólát, megkezdték a mederkotrást

2021.02.20. 17:21

Az ígéretek szerint komplex árvízvédelmet alakítanak ki.

Az Egri Ügyek is többször beszámolt az Egerszóláton 2019-ben és 2020-ban is bekövetkező villámárvizekről, amelyek nagy pusztítást okoztak. Most úgy tűnik, hosszú távú megoldást kap a település az állandó veszély elhárítására: árvízvédelmi rendszer épül.

 

Az Eger Hírek cikke szerint az Egerszóláton átfutó patakmeder ideális esetben megfelelően elvezetné a vizet, de a mederkotrás hiánya miatt felgyülemlett iszap és a hatalmas vízgyűjtő terület együttesen rendszeresen a patak gyors és pusztító áradásához vezetett. A mederkotrás 15 millió forintos költségét az önkormányzat nem tudta fedezni, ezért tavaly júniusban a Belügyminisztériumtól kértek anyagi támogatást.

egerszólát árvíz1
A 2019-es egerszóláti villámárvíz felülnézetből 

 

Egerszalók polgármestere, Verebélyi György ugyanakkor megkereste a térség országgyűlési képviselőjét, Nyitrai Zsoltot is, hogy járjon el a Belügyminisztériumnál a település érdekében. A lobbi sikeres volt, így februárban elkezdődhetett a mederkotrás. A munkálatokat megtekintő Nyitrai Zsolt úgy fogalmazott: 

„Tavaly nyáron ígéretet tettem arra, hogy sor kerülhet a patakmeder kotrására, szélesítésére illetve mélyítésére. Most elkezdődött a munka, ami március végéig befejeződik. Bízom benne, hogy noha ez még nem jelent végleges megoldást, de segítséget nyújt ahhoz, hogy az egerszólátiak és környékbeliek a jövőben el tudják kerülni a villámárvíz súlyos jelenségét.”

Verebélyi György polgármester azt mondta: a mederkotrás egy komlpex árvízvédelem kialakításának első fázisa. A következő lépésben felülvizsgálják a szóláti víztároló árvízvédelemben betöltött szerepét, illetve elkészíttették a geodéziai és talajmechanikai vizsgálatokat ahhoz, hogy a település északi részén megépülhessen egy záporvíztároló.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló