2024. május 27., Hella

Környék ügye

#medve #pest megye

Megint medve járt Aszódnál, ez már egy másik példány lehet (FOTÓK)

Barna Benedek 2022.06.02. 13:43

Újra nagyragadozót fotózott a vadkamera a megyénk közelében fekvő város temetőjénél.

 

Csütörtök hajnalban ismét medvét fényképezett a vadkamera a Pest megyei Aszód temetője mellett, ugyanazon a helyszínen, ahol néhány napja is – tájékoztatott a helyi önkormányzat a hevesi megyehatárhoz közeli település Facebook-oldalán.

 

Azt írták, valószínűleg nem az egy héttel ezelőtt a városnál kószáló példányról van szó, mert a mostani látogató jóval termetesebbnek tűnik.

A héten újabb medveveszélyre figyelmeztető táblákat helyeztünk ki és ebben a posztban is nyomatékosan kérem, hogy vegyék komolyan a figyelmeztetést és kerüljék a Hosszúvölgyet, és általában a külterületeket! A medve nem játék!

– figyelmeztetett a település polgármestere, Dr. Pénzes Tiborc Szabolcs.

 

Ahogy azt az Egri Ügyek is megírta, a múlt héten Aszódnál látott medvét több környékbeli, Heves megyéhez közeli településen észlelték, a Pest megyei Acsa és Galgamácsa után Nógrád megyében, Vanyarc határában is.

 

Patkó László vadbiológus, a WWF Magyarország nagyragadozók programjának vezetője a a héten a Kossuth rádióban nyilatkozva elmondta: a medvék aktív periódusa márciustól október végéig tart, ebben az időszakban az elmúlt években gyakrabban jelentek meg az ország területén az állatok. Hozzátette: több helyen Európa-szerte növekedik a ragadozók – hiúz, medve, farkas – száma, főként Szlovákia területéről jönnek át hazánkba . A szakember szerint a medvék gyakoribb megjelenésére, valamint idővel az állandó jelenlétére is számítani lehet Magyarországon.

 

A barna medvével való találkozás esetére vonatkozó viselkedési javaslatok elérhetők a Bükki Nemzeti Park honlapján.

 

Frissítés: Székely János, a Veresegyházi Medveotthon szakmai vezetője az InfoRádiónak azt nyilakozta, hogy látta a képeket, és szerinte lehet ugyanaz a két medve. "Hasonló nagyságúak, ugyanolyan erős marral rendelkeznek, jó kerek hátsójuk van. Egy jó kondiban látható medvét láthatunk" – fogalmazott. A szakétő szerint az állat a testtartásából ítélve fiataltól középkorúig bármi lehet, bőven 400 kiló fölötti példányról lehet beszélni.

 

(Indexkép forrása: Aszód Város / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló