2024. április 17., Rudolf

Környék ügye

#időjárás

Mátrai felhőfeltorlódás

Csarnó Ákos - Időkép 2023.09.18. 14:41

 

Hétfő reggeli meglepetésben volt részük azoknak, akik a Mátra közelében élnek. Orografikus felhőkben gyönyörködhettek a korán útnak indulók.

A jelenséget az orografikus emelés tipikus példájaként említhetnénk, amikor is a vízszintes légáramlást valamilyen domborzati elem emelkedésre kényszeríti. Ilyenkor képződik az ún. orografikus felhő, melynek formáját és kiterjedését az áramlás útjában álló domborzat zavaró hatása határozza meg – állapította meg a szakportál.

"A hegy áramlás felőli oldalán képzõdik a felhőzet (bizonyos esetekben csapadék is kísérheti), míg a hegyvonulat másik oldalán a leáramlás felhõoszlató, ez a fõn jelensége" – egészítették ki a jelenség magyarázatát. Ide kattintva videókat is megnézhetnek a jelenségről.

 

 

Fotó: Hajna13

 

idokep.hu

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló