2023. március 29., Auguszta

Környék ügye

#mezőkövesd #időjárás #viharkár #gustnado

Másodpercek alatt tépte le a tetőt a mezőkövesdi forgószél (VIDEÓ)

Kovács Dávid 2022.04.26. 09:26

Gustnado pusztított a városban, aminek az egyik családi ház melléképülete is áldozatául esett.

Sok munkát adott a vasárnapi vihar a tűzoltóknak, Miskolc közelében szupercella alakult ki, az erős szél az északkeleti régióban több épület tetejét megbontotta, fákat csavart ki, Szihalmon még egy villanyoszlop is kettéhasadt.

 

A szomszédos Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 80 helyszínre riasztották a tűzoltókat vasárnap, a viharos időjárás miatt ketten megsérültek, Bőcsön és Ónodon pedig egy-egy otthon is lakhatatlanná vált.

 

A vasárnapi viharkárok sorát erősíti a Mezőkövesd Képekben nevű Facebook-oldal által nemrég közzétett felvételt is, amelyen a város egyik családi házának melléképülete szenved látványos károkat. Mezőkövesdnél ugyanis ún. gustnado alakult ki, amely pillanatok alatt feltépte a videón látható melléképület tetejét.

Gustnado Mezőkövesden 2022.04.24.

Gustnado Mezőkövesden 2022.04.24. Köszönet a felvételért a Pál családnak.

Közzétette: Mezőkövesd Képekben – 2022. április 25., hétfő

Azoknak, akiket kicsit bővebben is érdekel a légköri jelenség: a gustnado is forgószél, viszont más mechanizmussal keletkezik, mint a tornádó, a viharok kifutószelének frontja mentén alakul ki, és nincs közvetlen kapcsolata a felhővel.

Az erős gust front hatékonyan fel tudja emelni az amúgyis labilis levegőt, plusz erőteljes konvergenciát is generál, így olyan heves feláramlás jön létre, ami a felszín közelében jelentkező, már említett szélnyírásból fakadó horizontális örvényességet kis területre húzza össze, így a levegő intenzív forgásba kezd. Ahogy látható a mechanizmus leírásából, a gustnado alulról építkezve jön létre, ellentétben a tornádóval

– magyarázta a jelenséget a Szupercella Facebook-oldal.

 

A légköri jelenséget vasárnap Emődnél is sikerült levideózni:

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló