2022. szeptember 25., Eufrozina Kende

Környék ügye

#heves megye #díj #kocsma #sajtófotó

A Heves megyei kocsmavilágról készült melankolikus képsorozatot is díjaztak a sajtófotó pályázaton (GALÉRIA)

EÜ/MTI 2021.04.15. 17:32

A "Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia" kategóriában nyert Sivák Zsófi a fényképeivel.

Kihirdették a 39. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait; a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett pályázatra a tavalyinál is többen jelentkeztek - több mint ezerrel nőtt a beadott képek száma -, így 296 fotográfus 2515 pályaművel, összesen 7237 képpel nevezett.

 

A nemzetközi zsűri tagjai voltak: Szlukovényi Tamás, a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globális fotó főszerkesztője (elnök); Heidi Levine Izraelben élő amerikai szabadfoglalkozású fotóriporter, a Sipa Press francia fotóügynökség munkatársa; Stephane Arnaud, az AFP fotó főszerkesztője; Hannah Hess, az EPA tartalomfejlesztési igazgatója; valamint Szigeti Tamás fotóriporterként, szerkesztő, 2015 óta a Magyar Sajtófotó Kiállítás kurátora.

 

A díjazottak:

 

- A legjobb kollekcióért járó Munkácsy Márton-díjat Balogh Zoltán (MTI/MTVA) nyerte, a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotóriporternek odaítélt Szalay Zoltán-díjat Béres Márton (Népszava) kapta, a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter pedig Kerekes M. István (szabadfoglalkozású) lett.

 

- A Magyarországon készült legjobb hírképért járó Escher Károly-díjjal Hegedűs Róbertet (Magyar Hírlap) jutalmazták, a Díj a fenntarthatóság eszméjéért elismerést pedig Radisics Milán (Radex Media Group Kft.) nyerte el.

 

- A zsűri dicséretben részesítette Balogh Zoltánt Ápolónő éjszakai műszakban a Covid-19 osztályon című munkájáért.

 

- A Hír, eseményfotó kategória első helyezettje Hegedűs Róbert lett, a Képriport kategória legjobb sorozatát pedig Balogh Zoltán készítette. A Mindennapi élet (egyedi) és a Mindennapi élet (sorozat) kategóriák első helyén egyaránt Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság) végzett.

 

- Az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória első helyére Pozsonyi Roland Lászlót (168 óra, Pesti Hírlap) sorolta a zsűri, az Emberábrázolás-portré (sorozat) kategóriában pedig Nemes Tünde (szabadfoglalkozású) és Neményi Márton (nlc.hu) is első díjat kaptak.

 

- Balogh Zoltán nyerte el a Művészet (egyedi) kategória legjobbjának járó díjat is, míg a Művészet (sorozat) kategória legjobbja Chripkó Lili Anna (szabadfoglalkozású) lett. A Sport (egyedi) kategória élén Szabó Bernadett (Reuters) végzett, a Sport (sorozat) kategória első helyére pedig Szalmás Pétert (Magyar Olimpiai Bizottság) sorolták a bírálók.

 

- A Természet és tudomány (egyedi) kategória első helyezettje ifj. Lőrincz Ferenc (szabadfoglalkozású) lett, míg Radisics Milán (Radex Media Group Kft.) a Természet és tudomány (sorozat) kategóriát nyerte meg.

 

- A Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória első díjával Stiller Ákost (szabadfoglalkozású) tüntették ki, a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória élén pedig Sivák Zsófi (szabadfoglalkozású) végzett "Áraink forintban értendők" című sorozatával, amely Heves megyei kocsmákat mutat be. (Ha kíváncsi a képekre, javasoljuk, hogy kattintson a galériára, mert az álló fotók úgy láthatóak teljes egészében.)

#GALLERY_55#

A képek helyszínei sorrendben: 1. Feldebrő, Hárs presszó, 2. Detk, Ászok söröző, 3. Egerbocs, Vadvirág söröző, 4. Detk, Ászok söröző, 5. Poroszló, Talizmán italbolt, 6. Terpes, Legyes söröző, 7. Pétervására, Vadász söröző, 8. Szilhalom, Vadász söröző, 9. Kerecsend, Spáten, 10. Pély, presszó

A kocsmárosokkal folytatott beszélgetések során mindenki egyetértett azzal, hogy a vidéki élet, így a kocsmai élet is elhalványulóban van. A változásokért elsősorban a cigistopot, a játékgépek betiltását, a dohányboltok megjelenését és az internet elterjedését tartják felelősnek, ezentúl problémaként említették azt is, hogy a fiatalok a nagyobb városokba költöznek, nyugdíjasokból pedig egyre kevesebb van

- idézi a Sajtófotó Pályázat hivatalos oldala a fotóst, aki azt is elmondta, hogy a megyében született és nőtt fel, így a személyes kötődés miatt esett a választása a térségre.

 

A pályázat legjobb képeiből idén is megjelenik a hagyományos évkönyv, a 39. Magyar Sajtófotó Kiállítást azonban a járványhelyzet miatt rendhagyó módon szabadtéren rendezik meg, a tervek szerint a Műcsarnok mellett, majd több vidéki nagyvárosban is. A kiállítások helyszínét és pontos időpontját később közlik. (A fotókat egyébként az interneten is közzétették, az összes kép IDE KATTINTVA megtekinthető).

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló