2024. július 14., Örs Stella

Környék ügye

Letarolták a Mész-hegyi kaptárkövek környezetét

Egri Ügyek 2019.11.30. 00:00

A Mész-hegyi tanösvény egy részén csak tarra vágott erdő található. Elvileg a kaptárkövek és környezetük hatósági védelem alatt állnak.

 

Olvasóink jelezték, hogy hétvégén az Egerhez közel lévő Mész-hegyi tanösvényen túrázva azt tapasztalták, hogy az erdő egy részét tarra vágták, és a kaptárkövek közvetlen környezetében is kivágtak néhány fát. Mindez azért lehet érdekes, mert a kaptárköveket és környezetüket kiemelten védik a külön erre a célra tavaly hozott jogszabályok.

 

A Mész-hegyi tanösvény környezete így nézett ki néhány napja:

 

 

 

A kaptárkövek védelmét 2014-től írja elő egy rendelet. Ebben egyebek közt az is szerepel, hogy a kaptárkő olyan természetes állapotú vagy ember alakította sziklaalakzat, melynek felületén egy vagy több faragott, kultúrtörténeti jelentőségű fülke, esetenként egyéb megmunkálás látható, ezért a táj- és természetvédelem, valamint a kulturális örökségvédelem szempontjából egyaránt értéket képviselnek. A védetté nyilvánítás célja a természeti és kulturális jelentőségű kaptárkövek és közvetlen természeti környezetük megőrzése, kutatásuk és természetvédelmi célú bemutatásuk segítése. A rendelet felsorolja a védett kaptárköves területeket, megtalálható köztük a biatorbágyi Kő-hegy, a budakeszi Kecske-hegy, a diósdi kőfejtők, az egerszalóki Menyecske-hegy és az Öreg-hegy, az egri Mész-hegy, a sóskúti Kálvária-domb és a tardi Pokol-oldal.

 

Ettől persze még könnyen lehet, hogy a fakivágások minden előírásnak megfeletek, mindenesetre furcsa volt látni a letarolt erdőrészleteket.

 

 

A fent említett rendeletben szerepel még:

 

- Természetvédelmi célkitűzések: A kaptárkövek megóvása, valamint környezetük természeti állapotának fenntartása, javítása.

- A területen a felszín átalakítása, vagy az azzal járó bármilyen tevékenység kizárólag az 1. pontban meghatározott természetvédelmi célkitűzések elérése érdekében, a működési területével érintett, a természetvédelmi kezelésért felelős nemzeti park igazgatóság (a továbbiakban: igazgatóság) munkatársának jelenlétében végezhető.

 

 

Az Egri Ügyek levélben kereste meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságát, arra vagyunk kíváncsiak, hogy a fotókon látható fakivágások a hatóságok engedélyével történt-e, és ha igen, azok megfelelnek-e az előírásoknak. Ha megérkezik a válasz, azt rögtön közöljük.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló